U Nikšićkom pozorištu, večeras (utorak, 7. maj) sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“. Izložbu će u ime Ministarstva kulture Crne Gore otvoriti Ilija Subotić, dok će o kulturološkom značaju tog projekta govoriti istoričar književnosti Dragan B. Perović. O postavci izložbe i njenom značaju za dramsko stvaralaštvo govoriće autorka Slavojka Marojević. Otvaranje izložbe pratiće i prigodan program. Ulaz je besplatan.

Na trinaest panoa, riječju i i fotografijom, faktografski prezentovan je razvoj dramske umjetnosti u Crnoj Gori od: antike, srednjeg i novog vijeka, do savremenog doba.

 izlozba1

Postavka je rađena tako da svaki pano pojedinačno, gledano sa jedne strane, predstavlja priču za sebe, odnosno priču o pozorišnom stvaralaštvu grada koji je predstavljen. Sa druge strane, ti panoi, poput kamenčića stapaju se u mozaik, jedinstvenu cjelinu koja govori o bogatstvu pozorišnog života na ovim prostorima.

Dizajn postavke je djelo Darka Musića, akademskog slikara, a grafički prelom rukopisa i fotografija uradio je Ranko Radulović.

Go to top