Drama „Aura“, Sare Đurović, u režiji Nevene Rajković, u koprodukciji „Zahumlja“ i Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, biće premijerno izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta (ponedjeljak, 13. maj), u 20 sati.

U predstavi uloge tumače studenti II godine glume (u klasi profesora Branislava Mićunovića, koji je i reditelj supervizor na projektu): Stevan Vuković, Pavle Prelević, Jelena Laban, Jelena Šestović, Jovan Krivokapić i Vukan Pejović. Saradnik na glumačkim zadacima je Julija Milačić, a muziku je odabrao Nemanja Bečanović. Kostimograf je Marta Garčević. Za produkciju su zaduženi: Edin Jašarović, Jelena Šoškić i Vojislav Vojo Krivokapić. Ulaz sa pozivnicama.

U rediteljskoj ekplikaciji navodi seda je glavni fokus ove predstave na mladim ljudima, njihovim željama, njihovim dostignućima, njihovom padu i stradanju što se ujedno poklapa sa činjenicom da su i svi glumci koji su angažovani na ovom projektu, takođe mladi ljudi koji instinktivno prepoznaju, osjećaju i razumiju energiju ove priče.

„Velika Britanija, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, u atmosferi otuđenosti i opresije, političkih previranja, pobune mladih i radničke klase, otvorila je prostor za stvaranje novog muzičkog pokreta – post panka. Post pank nastaje kao sredstvo izražavanja bijesa, iskazivanja sopstvene nemoći i otuđenosti od društvenih centara moći kroz prepoznatljiv naglasak na individualno mišljenje i osjećanje.

Kao predstavnik post pank pokreta izdvaja se bend Joy Division koji je svojom muzikom i pjesmama, i burnim, tragično završenim životom frontmena Ian Curstisa, postao legendaran. U našoj predstavi, mi prikazujemo Iana Curtisa kao autentičnu ličnost, osjetljivog čovjeka teške naravi i idejnog vođu benda, i težimo rasvjetljivanju mehanizama koji dovode takvu jednu ličnost do samoubistva. Bavimo se temom društva naspram pojedinca, pitanjem ljubavi, stvaralaštva, zajednice, odnosa unutar zajednice, pitanjem odgovornosti, stradanja i mladosti koja je svojom svojstvenom energijom spremna da ruši sve granice. Vrijeme u predstavi traje pet godina i obuhvata Ianov život neposredno prije burnog perioda rastanka sa ostalim članovima benda i njegovom porodicom, preko burnih godina provedenih na svirkama, preko prvog albuma i probijanja benda na top listama i konačne smrti autora.

U predstavi preovladava melodramska struktura drame i zapleta kao i ljubavni trougao Ian-žena-ljubavnica koji će kao isječak iz života pružiti cjelovitu sliku o tragičnom frontmenu grupe i biti interesantan životni siže o psihičkom i emotivnom rascjepu ličnosti“, poručuje rediteljka predstave Nevena Rajković.

Go to top