Predstava za djecu „Herkules“, produkcija beogradske agencije za izvođačku umjetnost „Ars Longa“, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta, u petak, 8. novembra i to u dva termina: 10 i 12 sati. To je autorski projekat Predraga Kolarevića, koji sa glumcima: Sarom Pejičić i Miroslavom Petrovićem tumači likove iz antičke mitologije. Komad je rađen za uzrast od pet (5) do deset (10) godina i kako najavljuje producent edukativan je, jer nosi etičke poruke koje bi trebalo da „osnaže karakterne osobine najmlađih“. Prodaja ulaznica po cijeni od 1, 50 € organizovana je u saradnji sa dvanaest nikšićkih osnovnih škola. Na dan izvođenja predstave, ulaznice će biti u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta.

Predstava „Herkules“ je inspirisana antičkom mitologijom i nosi etičke poruke za najmlađe gledaoce. Likovi predstave, koje igraju profesionalni glumci su: Herkules, bog Zevs, boginja Hera, Nemejski lav i Hidra iz Lerna. Radnja prati Herkulesa koji, da bi stekao slobodu i vinuo se u Olimpijske visine, mora da riješi dvanaest teških zadataka koje će mu postaviti ljubomorni kralj Euristej. On mora da savlada Nemejskog lava i Hidru iz Lerna koja prlja prirodnu okolinu i bere zlatne jabuke…Da bi sve to uradio, pored snage, Zevsu je potrebno znanje i mudrost, koje je stekao kao dječak uz svog učitelja. Akcenat u predstavi je stavljen na njegovo djetinjstvo i dane kada je razne plemenite vještine  učio od svojih vaspitača, poput: muziciranja na liri, snalaženja pomoću nebeskih tijela i poznavanja geometrijskih figura, uz korišćenje znanja iz matematike.

herkules1

"Herkules" - priča sa etičkim porukama iz  antičke mitologije

 

Ova dječija predstava, prema najavi produkcije, ima i ekološke motive, jer mit o Herkulesu podrazumijeva i određene fizičke aktivnosti. Scene borbe glavnog junaka sa lavom riješene su zanimljivom koreografijom, koja djeci skreće pažnju da je fizička aktivnosti prvenstveno u funkciji razvoja njihove spretnosti i motoričkih sposobnosti, a ne nikako agresije. Na taj način, glumci šalju poruku najmlađoj publici da se bave vrlinama, poput: upornosti, obrazovanosti i empatijom.

 

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

 

Go to top