Posljednji dan takmičarskog dijela XVI „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019“ proteći će u znaku naslova iz produkcije organizatora ove smotre glume. Nikšićko pozorište izvešće „Gospodsku krv“, komediju Marka Kavaje, koju jenapisao 1958. godine. Tekst je pisan u molijerovskom duhu, a kao oličenje realnog i iskrenog svrstana je u komediju del arte. Režiju potpisuje Slobodan Marunović, bard crnogorskog glumišta, koji je uloge povjerio mladim crnogorskim, afirmisanim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Zanimljiva i slikovita scenograija je autorsko djelo Aleksandra Saše Vukotića, dok kostimografiju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor. Lekturu potpisuje glumac Danilo Čelebić.

Ni kratak rok za pripremu ovog komada nije uticao da autorski tim i glumački ansambl „Gospodske krvi“ dođu do kvalitetnih rješenja, koja su na premijeri, reprizama i prvim gostovanjima u Danilovgradu i Pljevljima, rezultirali pozorišnom atmosferom pred kojom zastaje dah.

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao. Vještinom glume, akteri su pokazali da komedija kao žanr može da opije gledaoca i da ga nesvjesno uvuče u preispitivanje lica i naličja, kako svijesti i savjesti pojedinca, tako i zajednice u kojoj živi. U tome su, bez izuzetka, uspjeli glumci „Gospodske krvi“, braneći svoje likove onako kako to samo dramski stvaraoci, u svojim karijerama, mogu poželjeti. Komad od početka do kraja ostavlja utisak da pozorište zaista može da promijeni svijest, stavove i mišljenja pojedinca, ali i kolektivnog poimanja realnosti.

krv1

"Gospodska Krv", Marka Kavaje, u režiji Slobodana Marunovića

 

Objašnjavajući rediteljski koncept, koji karakteriše višeslojnost, reditelj Slobodan Marunović osvrnuo se na tekst Kavajine komedije koja i danas nakon 70 godina otkako je napisana, izaziva isti korpus pitanja, koji se ogleda u kompleksnom odnosu prema stvarnosti, kao što je to bio slučaj i na njenim praizvedbama.

„Komedija Marka Kavaje ’Gospodska krv‘ je ozbiljan stvaralački i izuzetno kreativni povod kako za reditelja tako i za glumački ansambl i teatar uopšte. Zbog strukture samog teksta, njegove dramaturgije, jezika i dijalekta na kojem je napisan potrebna je disciplina, visoki artizam, profesionalnost i posvecenost, prije svih glumaca, koju su suočeni u startu sa likovima i karakterima koji žive ’neistinite živote‘, pritom ne birajući sredstva da se domognu materijalnih vrijednosti, u isto vrijeme sakrivajući svoj moralni sunovrat iza ugleda svojih predaka, njihove časti junačkih djela i etike .

Kavajin tekst kroz grotesknu vizuru i smijeh, tjera gledaoca da se zamisli nad sobom, nad svijetom u kojem živi i prepoznaje moderne skorojeviće, koji postaju mjerilo vrijednosti našeg vremena. Ona predstavlja briljantnu kritiku gramzivosti, pomodarstva i licemjerja onih koji žele postati nešto drugo od onoga što jesu i na taj način postaju smiješne i tragične spodobe koje lažima, ucjenama i uvredama doživljavaju kompletan poraz kroz poniženje, moralno srozavanje i gubitak časti, shvatajući da se novcem ne može kupiti sve – ni titula, ni porodica, ni ljubav. Nakon svega postavljaju se pitanja: Ko je gospodar svijeta u kojem živimo? Čovjek ili novac (materijalne vrijednosti)? Gje smo onda to mi krenuli i što sa onima koji vole poeziju, poštuju različitosti, žele mir i častan život? Mi kroz ’Gospodsku kr‘ namjeravamo poručiti relaksirano, kroz igru i smijeh, da pozorište može mijenjati svijet“, izjavio je reditelj Marunović. On je za uspjeh komada posebno zahvalan glumačkom timu, koji je artizmom, bezrezervno iščitao njegov rediteljski koncept.

S. Marojević

Go to top