Komedija „Gospodska krv“, Marka Kavaje, u produkciji Nikšićkog pozorišta biće izvedena 24. januara, sa početkom u 20 sati u barskom Domu kulture. Tekst je pisan u molijerovskom duhu, a kao oličenje realnog i iskrenog svrstan je u komediju del arte. Režiju potpisuje Slobodan Marunović, bard crnogorskog glumišta, koji je uloge povjerio mladim, afirmisanim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Da je riječ o projektu kojeg su mnogi okarakterisali kao glumački praznik najbolje potvrđuju dvije nagrade na XVI „Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2019“ (GRAND PRIX za najbolju epizodnu žensku ulogu dodijeljen je Ani Vučković, za ulogu Itane, a GRAND PRIX za najbolju epizodnu mušku ulogu pripao je Stevanu Vukoviću, za ulogu Pušelje). Glumački artizam dopunjuje zanimljiva i slikovita scenograija koja je autorsko djelo Aleksandra Saše Vukotića i kostimografija koju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor. Lekturu potpisuje glumac Danilo Čelebić.

Ni kratak rok za pripremu ovog komada (druga polovina avgusta i prva polovina septembra prošle godine) nije uticao da autorski tim i glumački ansambl „Gospodske krvi“ dođu do kvalitetnih rješenja, koja su na premijeri, reprizama i prvim gostovanjima rezultirali pozorišnom atmosferom pred kojom zastaje dah. U već uigranom komadu, glumci pokazuju fantastičan artizam, tako da na sceni plijene svojim pojedinačnim i ansambl kreacijama.

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao. Vještinom glume, akteri su pokazali da komedija kao žanr može da opije gledaoca i da ga nesvjesno uvuče u preispitivanje lica i naličja, kako svijesti i savjesti pojedinca, tako i zajednice u kojoj živi. U tome su, bez izuzetka, uspjeli glumci „Gospodske krvi“, braneći svoje likove onako kako to samo dramski stvaraoci, u svojim karijerama, mogu poželjeti. Komad od početka do kraja ostavlja utisak da pozorište zaista može da promijeni svijest, stavove i mišljenja pojedinca, ali i kolektivnog poimanja realnosti.

 krv1

"Gospodska krv" / Nikšićko pozorište (premijera - septembar, 2019.); Foto: Miloš Zvicer

Objašnjavajući rediteljski koncept, koji karakteriše višeslojnost, reditelj Slobodan Marunović osvrnuo se na tekst Kavajine komedije koja i danas nakon 70 godina otkako je napisana, izaziva isti korpus pitanja, koji se ogleda u kompleksnom odnosu prema stvarnosti, kao što je to bio slučaj i na njenim praizvedbama.

„Komedija Marka Kavaje ’Gospodska krv‘ je ozbiljan stvaralački i izuzetno kreativni povod kako za reditelja tako i za glumački ansambl i teatar uopšte. Zbog strukture samog teksta, njegove dramaturgije, jezika i dijalekta na kojem je napisan potrebna je disciplina, visoki artizam, profesionalnost i posvecenost, prije svih glumaca, koju su suočeni u startu sa likovima i karakterima koji žive ’neistinite živote‘, pritom ne birajući sredstva da se domognu materijalnih vrijednosti, u isto vrijeme sakrivajući svoj moralni sunovrat iza ugleda svojih predaka, njihove časti junačkih djela i etike .

Kavajin tekst kroz grotesknu vizuru i smijeh, tjera gledaoca da se zamisli nad sobom, nad svijetom u kojem živi i prepoznaje moderne skorojeviće, koji postaju mjerilo vrijednosti našeg vremena. Ona predstavlja briljantnu kritiku gramzivosti, pomodarstva i licemjerja onih koji žele postati nešto drugo od onoga što jesu i na taj način postaju smiješne i tragične spodobe koje lažima, ucjenama i uvredama doživljavaju kompletan poraz kroz poniženje, moralno srozavanje i gubitak časti, shvatajući da se novcem ne može kupiti sve – ni titula, ni porodica, ni ljubav. Nakon svega postavljaju se pitanja: Ko je gospodar svijeta u kojem živimo? Čovjek ili novac (materijalne vrijednosti)? Gje smo onda to mi krenuli i što sa onima koji vole poeziju, poštuju različitosti, žele mir i častan život? Mi kroz ’Gospodsku krv‘ namjeravamo poručiti relaksirano, kroz igru i smijeh, da pozorište može mijenjati svijet“, izjavio je reditelj Marunović. On je za uspjeh komada posebno zahvalan glumačkom timu, koji je artizmom, bezrezervno iščitao njegov rediteljski koncept.

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top