Februarski repertoar Nikšićkog pozorišta proteći će u znaku obilježavanja Dana Nikšićkog pozorišta (16. februar) i sjećanja na pozorišnu 1884. godinu kada su članovi Društva nikšićke čitaonice izveli prvu predstavu - „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca. U čast 136 godina pozorišne tradicije u Nikšiću, na sceni Nikšićkog pozorišta, 16. februara biće izvedena „Balkanska carica“, u produkciji Kulturnog centra iz Bara (režija i adaptacija: Goran Bjelanović). U predstavi igraju: Anja Pavićević, Filip Đuretić, Danica Maksimović, Duško Radović, Dragiša Simović, Pavle Ilić, Ana Simović, Vladimir Cerović, Miro Nikolić, Vlado Tomović, Bojana Pejanović i balerine: Radmila Škuletić i Anja Tomović. Cijena ulaznice je 5 eura.

Izvođenje „Balkanske carice“ iz najnovije produkcije je prilika za sjećanje na prvo igranje te poznate drame kralja Nikole I u Nikšiću, početkom decembra 1886. godine, koju je, zabiležili su hroničari, „gledalo 300 ljudi, jer više nije imalo đe stati“. Zanimljiv je podatak da je kultna drama „Balkanska carica“, krajem XIX i početkom XX vijeka, gotovo punu deceniju, bila najizvođenije strano djelo na poljskim pozorišnim scenama.

 

balkanska1

"Balkanska carica" u produkciji barskog Kulturnog centra

 

Pored izvođenja "Balkanske carice", publika će imati priliku da tokom februarskog repertoara uživa u još nekoliko scenskih događaja koji su rađeni na visokom estetskom nivou. Koncert Duvačkog i Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra održaće se u srijedu 5. februara, u 20 sati, a ulaz je besplatan. Prema najavi Gorana Perišića iz Muzičkog centra Crne Gore, Duvački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će interpretirati „Uvertiru“ iz operete „Slijepi miš“, Johana Štrausa II, u aranžmanu Andreasa Tarkmana i „Persijsku svitu“, francuskog kompozitora Andrea Kaplea.

Nakon ovih kompozicija, djelo čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“, će izvesti Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra, a kao solistkinja nastupiće Mirka Šćepanović, violinistkinja i umjetnička direktorka Muzičkog centra Crne Gore - najavio je Perišić, ističući da je koncert umjetničko-edukativnog karaktera.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić na press konferenciji programa „Nikšićka kulturna scena“ istakao je značaj saradnje Pozorišta sa ambasadama zemalja regiona i svijeta u Crnoj Gori. Tako će Opština Nikšić i Nikšićko pozorište u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Podgorici, povodom obilježavanja Dana državnosti te zemlje (15. 02.), dan ranije -14. februara organizovati izvođenje opere za djecu i mlade i koncert operskih arija. Mocartova opera za djecu „Bastijen i Bastijena“, u režiji Ane Grigorović, a iz produkcije Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena u 17 sati, dok će u 45 minuta kasnije (18 h 15 min.) biti upriličn Koncert operskih arija, takođe iz produkcije Narodnog pozorišta u Beogradu. Ulaz za ove naslove je besplatan, uz pozivnicu.

Multumedijalni umjetnik Slavko Kalezić predstaviće se nikšićkoj publici 21. februara, sa početkom u 20 sati, novim iprojektom pod nazivom „Moja istina“. Cijena ulaznice je 3,00 €.

Nikšićko pozorište u saradnji sa Gimnazijom „Stojan Cerović“ organizovaće 20. februara, u 20 sati izvođenje predstave „Junak neke knjige“, autorski projekat profesorica Bojane Perišić i Ane Samardžić. Ulaz je besplatan. U saradnji sa Udruženjem boraca i antifašista Nikšića, 26. februara, u 19 sati, u holu Nikšićkog pozorišta biće otvorena izložba radova poznate slikarke Milene Mile Vladisavljević.

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top