Nikšićko pozorište, u svojoj bogatoj tradiciji, upisalo je još jedan značajan datum (30. januar, 2015. godine) - dan kada mu je, nakon deceniju i po podstanarskog života, predata na upravljanje i korišćenje rekonsruisana sala nekadašnjeg bioskopa „18.septembar“. Sala Pozorišta je svečano otvorena koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraskova.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, u prigodnoj besjedi, je naglasio da se ovim objektom zaokružuje priča o stvaranju uslova za još snažniji razvoj kulture i mogućnost da Nikšićani u izuzetnom prostoru uživaju u najvećim dometima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Upravo, ovaj prostor, vizuelnim i akustičnim karakteristikama, to dozvoljava“, naglasio je Grbović, obraćajući se brojnim zvanicama, među kojima su bili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ministri Igor Lukšić i Ivan Brajović. 

sala3

                                                        

Nova sala, kazao je predsjednik Grbović, će „biti mjesto za učvršćivanje veza između Nikšićkog pozorišta i publike, koje nijesu uspjele pokidati ni ratne, ni krizne godine. Veze koje su počivale na radu brojnih entuzijasta, stvaralaca, koji su ovdje načinili prve pozorišne korake“. On je dodao, da će nikšićka kultura nastaviti da traje, podsjećajući da su prošle godine, oživljeni: Nikšićki književni susreti i Festival glumca. To je, prema njegovoj ocjeni, potvrda da grad doživljava renesansi preporod kulturnog života i vrijednosti. „Nikšić je mjesto bogate tradicije, velikog kulturnog i istorijskog nasleđa i zavičaj brojnih generacija intelektualne i društvene elite Crne Gore. Oduvijek je bio temelj duhovnog idruštvenog razvoja naše države“, rekao je Grbović.

sala6                               

Rekonstrukcija objekta počela je 2007. godine, a odvijala se u tri faze. Kompletna investicija koštala je 2,5 milona eura. Najveći dio sredstava obezbijedila je Vlada Crne Gore, a ostali dio investicije finansirala je nikšićka Opština. Rekonstruisani objekat je ukupne površine 2,8 hiljada metara kvadratnih. Multimedijalna sala rađena po standardima savremenog pozorišta, filma i muzike, ima 412 sjedišta. Urađeni su i foajei, garderbe, šminkernice, baletska sala i koktel salon, upravno–administrativni prostor, kao i ostale prateće tehničke i pomoćne prostorije.

Go to top