U Nikšiću će, u okviru februarskog „Programa podrške razvoju kulture”, biti organizovano dvadeset sadržaja: četiri pozorišne predstave i isto toliko filmskih projekcija i koncerata, tri  izložbe, dvije večeri poezije, književno veče Milisava Popovića, „Kultopis” sa Borom Stjepanovićem i info dan EU za programe u kulturi, saopšteno je na press konferenciji Koordinacionog tima Programa.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Milorad Jovanović, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima prošlogodišnjeg Programa i najavio da će taj projekat u Nikšiću, tokom ove godine, biti nastavljen istim tempom, ali na većem nivou. „U novoj multimedijalnoj sali radiće se dobri programi, koji će privući veliki broj posjetilaca, posebno mlađu publiku“, kazao je Jovanović. On je dodao da će se tokom godine posebno apostrofirati značaj tri manifestacije i to: Nikšićki književni susreti, koji će biti organizovani u maju, te tradicionalni Septembarski dani, a „Međunarodni festival glumca”, će biti održan u prvoj nedjelji novembra.  

Press1

Detalj sa pressa

Nikšićko pozorište, kazao je potpredsjednik Jovanović, će publici ponuditi nove predstave. „U aprilu će biti premijera predstave za večernju scenu, a u planu su ove godine, jedna, ili dvije nove predstave za djecu. Predviđena je i saradnja sa školama, Filozofskim fakultetom, đačkim i studentskim domom u Nikšiću”, rekao je Jovanović. On je najavio i intezivne radove na zaštiti kulturne baštine grada. U sklopu tih aktivnosti  u februaru počinje zamjena stolarije na Dvorcu Kralja Nikole, na kojem će do kraja godine biti obnovljena i fasada. "Planirana je obnova mostova, Rimskog i Carevog, a promovisaćemo i arheološka nalazišta, prije svega Crvenu stijenu, gdje je dosta urađeno na infrastrukturi, kako bi je turistički valorizovali", kazao je Jovanović.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić, cijeni da je tokom prošle godine u okviru „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću”, ostvaren „dobar i kvalitetan efekat”, jer su realizovane 254 manifestacije, u kojima je zabilježen veliki aktivizam nikšićkih javnih institucija kulture. Kako je najavila Milić, ove godine će u okviru tog vladinog projekta posebna pažnja biti posvećena reorganizaciji ustanova kulture, u skladu sa važećim zakonskim aktima i propisima. U tom pravcu Opština Nikšić će početi sa izradom strateškog plana, kojim će biti definisani programi iz oblasti kulture u narednom petogodišnjem periodu.

Go to top