„Nikšićko pozorište, u novoj zgradi, će imati sve uslove da na visokom profesionalnom nivou realizuje sopstvenu programsku koncepciju“, izjavio je za crnogorski dnevnik „Vijesti“, direktor  Zoran Bulajić. U novoj sali, koja ima mnogo veći kapacitet od Scene 213, za koju se moralo, za svako izvođenje plaćati zakupnina od 180 eura (u zimskom periodu 305 eura), Pozorište će efikasnijom valorizacijom na komercijalnoj osnovi, realizovati sopstvenu produkciju, pojasnio je Bulajić.

 

 

Pozorište je prošle godine, u okviru „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, „ostvarilo jednu od najsadržajnijih i najuspješnijih programskih koncepcija na godišnjem nivou. Dobijanjem objekta stekli su se uslovi da ova godina bude još uspješnija“, izjavio je Bulajić. On se nada da će Pozorište ove godine imati najmanje tri premijere. „Prva premijera će biti u aprilu, a riječ je o vrlo ozbiljnom projektu, koji će u pozorišnoj produkciji sloviti kao nacionalni reprezent. Redovno ćemo na nivou mjesečnih repertoara imati po četiri gostujuće predstave, a nastavićemo sa gostovanjima sopstvene produkcije“, poručio je Bulajić. Osim pozorišne produkcije, u novoj sali će biti prikazivane premijere i posebne filmske projekcije, a scena pruža mogućnost za organizovanje muzičkih sadržaja, poput koncerata i opera, dok će se u foajeima organizovati izložbe i konferencije, tvrdi direktor Pozorišta.

Zoran1

Direktor Pozorišta Zoran Bulajić

Bulajić ističe da Nikšićkom pozorištu nedostaje umjetnički ansambl. „Postoji raspoloženje od strane opštinskog rukovodstva da se sagledaju mogućnosti za stvaranje umjetničkog ansambla, prije svega glumačkog. Kada bi Nikšićko pozorište poprimilo status gradskog teatra, neuporedivo bi bila povoljnija sopstvena produkcija“, cijeni prvi čovjek Pozorišta.

On je podsjetio da je Pozorište, od obnavljanja (1999.) imalo dvadeset premijera, a u periodu od 2006. do 2009. godine, za dvije pozorišne sezone, je imalo pet premijera i petnaest festivalskih nastupa. „Realizovali smo šest festivalskih izdanja (dva u koprodukciji sa Zahumljem), objavili tri monografije, 18 brojeva časopisa ’Pozorište‘ i ažurirali web stranicu“, izjavio je Bulajić.

Go to top