Na ceremoniji uručivanja nagrada XVI „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019“ pojavila su se samo tri glumca, jer su prvonagrađeni glumci: Julija Milačić Petrović Njegoš i Dragan Jovičić sa kolegom Milošem Pejovićem večeras u pljevaljskom Centru za kulturu izvodili predstavu „Smtr i djevojka“, CNP-a. Nagrada će glumcima biti uručena sjutra, ali se Milačić Petrović Njegoš publici i Žiriju obratila SMS porukom, koju je pročitao njen kolega Stevan Vuković:

Opširnije...

Proglašnjem pobjednika i dodjelom nagrada, večeras je u Nikšićkom pozorištu završen XVI „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2019“. Žiri Festivala u sastavu: reditelj Blagota Eraković, predsjednik i članovi: književnik i reditelj Mišo L. Korać i glumac Jovan Krivokapić sve odluke donio je jednoglasno.

Opširnije...

Posljednji dan takmičarskog dijela XVI „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019“ proteći će u znaku naslova iz produkcije organizatora ove smotre glume. Nikšićko pozorište izvešće „Gospodsku krv“, komediju Marka Kavaje, koju jenapisao 1958. godine. Tekst je pisan u molijerovskom duhu, a kao oličenje realnog i iskrenog svrstana je u komediju del arte. Režiju potpisuje Slobodan Marunović, bard crnogorskog glumišta, koji je uloge povjerio mladim crnogorskim, afirmisanim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Zanimljiva i slikovita scenograija je autorsko djelo Aleksandra Saše Vukotića, dok kostimografiju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor. Lekturu potpisuje glumac Danilo Čelebić.

Opširnije...

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, sjutra veče (4. decembar) će biti zatvorena posljednja stranica ovogodišnjeg – XVI „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019“. U čast nagrađenih biće izveden koncert učenika i profesora Muzičke škole „Dara Čokorilo“. 

Kultna predstava „Ay, Carmela“, Sarajevskog ratnog teatra SART biće izvedena petog dana (2. decembar) XVI „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019“. Njen producent i akteri u martu ove godine obilježili su dvije decenije od premijernog izvođenja drame Josea Sanchisa Sinisterrae , u režiji Roberta Raponje. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, čuvani trojac, dobro poznat domaćoj I inostranoj publici, jer su imali veliki broj gostovanja u zemljama regije i oko 80 igranja na scenama širom Evrope. Sa predstavom „Ay, Carmela“, „Sartr je prešao granice BiH na istok i zapad, ponovno gradeći mostove i izgubljene veze sa kolegama iz zemalja regije. Imamo divne uspomene i na susrete s publikom, to je jedan cijeli život“, izjavilaje u jednom intrevju glumica Selma Alispahić. Dramaturškinja ovog komada je Dubravka Zrnčić Kulenović, kompozitor Davor Rocco, koreograf Antun Marinić, kostimografkinja Vanja Popović i scenografkinja Samra Mujezinović.

Opširnije...

Go to top