Jubilarni – XX broj časopisa "Pozorište", ovih dana našao se pred čitaocima. Časopis je kao onlajn izdanje objavljen na ovom sajtu, u linku Izdavačka djelatnost  - časopis Pozorište, (Pozorište br 20, pdf).

 Iz sadržaja novog broja „Pozorišta“ izdvajamo naslove koji govore o novim projektima iz produkcije Nikšićkog pozorišta: „Bilo jednom u maju“ i „Persone non grate“. Za časopis govore: književnica Mirjana Bobić Mojsilović, kantautor šansona Ibrica Jusić i gitarista Srđan Bulatović. Časopis objavljuje osvrte na sezonu 2013/2014 Nikšićkog pozorišta i na realizovani dio aktelnog „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, za prvo polugodište tekuće poslovne godine. Redakcija „Pozorišta“ predstavlja Baletsku školu „Princeza Ksenija“, koja je ove godine proslavila 15 godina uspješnog rada i  postojanja.

Pozorišna umjetnost i njena prožimanja sa dugim vidovima umjetnosti, danas posebno dolazi do izražaja, a era masovne komunikacije tu povezanost vodi ka još većoj sintezi. Otud i navedeni natpisi u ovoj elektronskoj novini o baletskoj i muzičkoj umjetnosti, posebno o književnosti, kao polaznoj osnovi teatarskog izražaja. Zbog toga ovaj časopisa redovno otvara stranice Književnom klubu  „Poenta poetika“, koji u „Zahumlju“ okuplja mlade literate.

 No, da bi se kulturna riznica afirmisala, ona nije dovoljna sama po sebi. Neophodna joj je medijska i to svestrana podrška. Afirmacija kulture u dnevnim, ili periodičnim elektronskim ili štampanim medijima, nije samo njihova uloga i zadatak, već  prevashodno specijalizovanih časopisa i publikacija. Ovog puta „Pozorište“ piše o crnogorskom časopisu „Komun@“, čija uređivačka politika se oslanja, prije svega, na afirmaciji neprocjenjivih kulturnih vrijednosti i njihovoj maksimalnoj valorizaciji.

„Pozorište“, od ovog broja, prema utvrđenoj uređivačkoj koncepciji, pored informativnih, interpretativnih, analitičkih, ilustrativnih žanrova, objavljuje i beletrističke tekstove, prije svih: dramske, zatim kratke priče, eseje, kolumne, satiru, kozeriju, sarkazam, burlesku i aforizme). U ovom broju, objavljujemo dramu „Reginalni centar“, Janka Jelića. On je tu dramu napisao 2013. godine, kada je sa tim tekstom učestvovao na (anonimnom) konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst. Te godine na konkurs je stiglo 129 radova,a žiri je donio preporuku da drama „Regionalni centar“, kao drugorangirana,bude objavljena i izvođena.

Sve navedeno i sažeto u koricama ovog onlajn glasila je u službi umjetnosti, o njenom položaju, recepciji i distribuciji. Dramska i svi drugi vidovi umjetnosti imaju gospodarsku vrijednost, jer kreativnost je jedini obnovljivi resurs koji stvara dodatnu vrijednost. U to ime prelistajte stranice „Pozorišta“, gdje eminentni umjetnički poslenici govore zbog čega se voli i mora voljeti Njeno visočanstvo Umjetnost.

 

                                                                                                                                                                   Za redakciju, Slavojka Marojević, urednica "Pozorišta"

Go to top