Pozorišni, televizijski i filmski glumac Vladan Gajović, Odlukom uprave Nikšićkog pozorišta, dobio je status počasnog člana ansambla ovog Teatra. To je sinoć saopštio Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta, nakon premijernog izvođenja predstave Heroj nacije, u kojoj Gajović tumači glavni lik (Budimir Stanišić).

Vladan Gajović rođen je u Nikšiću, 14. februara 1960. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Nikšiću, a Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Stalni je član beogradskog Narodnog pozorišta od 1. septembra 1985. godine, gdje je u statusu prvaka Drame. Pored matičnog Teatra, Gajović je često bio angažovan i na drugim scenama u Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona. U karijeri je do sada ostvario na desetine zapaženih uloga, kako u pozorištima, tako i u filmskoj i televizijskoj produkciji.

Gajović je dobitnik prestižnih nagrada i priznanja: Nikšićko pozorište 2023. godine dodijelilo mu je Nagradu Veljko Mandić, za izuzetan doprinos dramskom stvaralaštvu u Crnoj Gori. Na Festivalu Pozorište jednog glumca u Nikšiću dva puta (1998 i 2000) osvojio je Nagradu publike.  Dobitnik je i Godišnje nagrade, Narodnog pozorišta 2005. godine. Iste godine, Gajović je osvojio je još dvije nagrade:  prestižno priznanje – Nagradu Raša Plaović, dok je u Požarevcu na Festivalu Milivoje Živanović dobio nagradu Glumca večeri. Istu nagradu dobio je pet godina kasnije na Nušićevim danimau Smederevu. Lauret je prestižnog priznanja – Zlatnog ćurana za 2000. godinu. Prvu nagradu Gajović je dobio 1996. godine na kruševačkom Festivalu, kada mu je pripala titula Glumca večeri.