“Sekretarijat za sufinansiranje žirafa” – novi komad u produkciji Studentskog teatra iz Podgorice, biće izveden na sceni Nikšićkog pozorišta  u srijedu 25. septembra, sa početkom u 20 sati. Predstava je nastala po tekstu i režiji Dragana Koprivice. Uloge su povjerene: Mihaeli Živković Batrićević, Mariji Đuranović, Sanji Veličković Radonjić, Ljudmili Vorobjovoj i Emiru Tičiću. Ulaz za publiku je besplatan.

Koprivica je profilisao ovaj dramski tekst tokom kreativnih tromjesečnih čitalačkih i scenskih proba, uz česte izmjene i sažimanja, te je tekstualni predložak na kraju poslužio kao dobar osnov za mizanscen i nadigravanja na otvorenoj sceni.

U okosnici predstave je oštar sukob Sekretarke, birokratkinje i Pjesnikinje, u koji se uključuju „eksperti“ Sekretarijata, koji imaju službenu obavezu da verbalno napadaju molitelje da bi im stavili do znanja da se ne nadaju ničemu dobrom. Na kraju komada pjesnikinja postaje još jedna žrtva sistema, jer je „eksperti“ izujedaju i spakovanu otpreme u hangar. Na ovaj način Koprivica je oslikao fantazmagorične scene devijacije jednog sistema vrijednosti, koji se pretvorio u vlastitu morbidnu negaciju, zapisano je u jednom, u nizu kritika, na ovaj pozorišno zanimljiv komad.

Da bi gorka scenska priča o posrnućima u kulturi dobila prijemčivu notu, autor je teksta ga je napisao u žanru satirične komedije, te je publika na dosadašnjim izvođenjima reagovala smijehom i aplauzima.

Komad je obojen čudačkom ljubavlju nastrane Sekretarke prema žirafama u Africi, u znak njenog podsvjesnog bijega sa naših prostora, gdje izbjegava svaki vid obaveza na radnom mjestu i svaku odgovornost. Autor je dramski upečatljivo ilustrovao kulturna skretanja, u kojima glavnu ulogu vode ne umjetnici, nego politički namještenici na funkcijama.

Takvi su već duži niz godina prepoznati i u našoj stvarnosti kao politički komesari, koji po ličnim ključevima određuju kulturne tokove kvareći ukus nacije. Prikazao sam bizarnu sliku istovjetne matrice u našoj, i ne samo našoj kulturi, kad pogrešni ljudi bivaju postavljeni na prava mjesta, kad od njihovog ličnog hira i dobre volje zavisi da li će neko od stvaralaca dobiti finansijsku i drugu podršku, koja može biti prekretnica za njihov dalji rad, navodi tekstopisac i reditelj.

 

Nikšićko pozorište je jedna od postproducentskih adresa na kojoj će ova komedija biti izvedena, nakon čega slijedi njeno gostovanje u drugim gradovima u Crnoj Gori i zemljama regiona – najavljuju iz produkcije ovog nezavisnog Teatra.