U okviru mini – revije manjinskih crnogorskih koprodukcijskih ostvarenja, u Nikšićkom pozorištu24. oktobra, sa početkom u 20 sati, biće prikazan igrani film „Majka Mara“, a sjutradan (25.10; 20h) na bioskopskom repertoaru je „Svemu dođe kraj“. Cijena ulaznice je tri (3) eura. Biletarnica je otvorena od 10 do 20 sati. Pored neospornog kvaliteta ovih filmova, posebno raduje činjenica zastupljenosti crnogorskih stvaraoca u njima, što pokazuje napredak i daje veću vidiljvost domaće kinematografije u regionalnim i evropskim okvirima.

„Majka Mara“ u režiji Mirjane Karanović imao je svjetsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu. Dobitnik je specijalnog priznanja žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDORA). Crnogorski koproducent na ovom filmu „Majka Mara“ je Nemanja Bečanović poznati režiser, čiji je film „Supermarket“ ovogodišnji kandidat Crne Gore za Oskara. U svom drugom rediteljskom poduhvatu, Mirjana Karanović je u ostvarenju „Majka Mara“ jedna od scenaristkinja, a tumači i glavnu ulogu.

Mara je uspješna poslovna žena i samohrana majka, skrhana preranom smrću svoga sina Nemanje. Emotivno se otuđuje i odbija komunikaciju sa porodicom i prijateljima. Nakon što upozna Milana, Nemanjinog bliskog prijatelja, u odnosu sa njim pronalazi utjehu i mir. Kako se njih dvoje zbližavaju otkrivaju sve više činjenica o Nemanjinom životu i smrti što Mari pruža priliku da se suoči sa sopstvenim životom i emocijama.  Film traje sat i 36 minuta.

 

 

 

„Svemu dođe kraj“, reditelja Rajka Grlića je takođe, imao svjetsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu. Ovaj film u Crnoj Gori je prikazan u okviru Hercegnovskog filmskog festivala, gdje je Jeleni Đokić dodijeljena Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu u filmu. Riječ je o ljubavnoj priči koja se događa u Zagrebu danas, u kome uspješni advokat Maks, oslobađa bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo. Na proslavi pijani Maks, Dinku otvoreno kaže da je ubica i taj sukob s jednim od stubova društva učini ga nepoželjnim, izgubi partnere i klijente, žena ga ostavi. Ali Maks se ne predaje.  Crnogorski koproducent na ostvarenju „Svemu dođe kraj“ je renomirani producent Ivan Đurović, čiji je rad višestruko nagrađivan. Film traje 89 minuta.