Crnogorsko narodno pozorište gostuje u Nikšićkom pozorištu u četvrtak2. juna, kada će sa početkom u 20 sati biti izvedena predstava „Djeca sunca“, koja je u nacionalnom Teatru nedavno inscenirana po tekstu istoimene drame poznatog ruskog pisca Maksima Gorkog. Adaptaciju teksta potpisuju Dimitrije Kokanov i Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, kompozitor Luka Mejdžor, koreograf Igor Koruga, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U drami koja „vodi do otrežnjenja, ali i propasti“ igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić.

Maksim Gorki je ovu dramu napisao 1905. godine dok je bio utamničen u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Petersburgu, zbog podrške demonstrantima. Radnja je smještena u 1862. godinu u doba epidemije kolere. Ovaj komad, koji je žanrovski i drama i melodrama i crna komedija, tretira odnos građanske klase, na čelu sa naučnikom, hemičarem Protasovim (Mišo Obradović), spram bolesti koja se rapidno širi, i radničke klase koja je najizloženija opasnosti i odražava stanje duha masovnih nemira i histerije u vremenu kada je napisan.

Okosnica narativa komada je revolucija, neredi i protesti ljudi usled epidemije kolere i siromaštva, dok se u „svoja četiri zida“ „djeca sunca” strastveno bore i izgaraju u ljubavnim trouglovima ili disfunkcionalnim zajednicama, brakovima i vezama. Od tolike želje i usredsređenosti na partnere,akteri nemaju vremena, a ni interesa da sagledaju širu sliku, kataklizmukoja im se približava i koja će ih na kraju i uništiti. U srži svih tih odnosa,koji su, i komični, i tragični, i bizarni, sa kojima svako može da se poistovjeti,leži jedno zrno koje sve različitosti objedinjuje, a to je želja za posjedovanjem, osvajanjem tuđih emocija, tijela i mozga, gde se za taj cilj ne birajusredstva – pojasnila je rediteljka Tomić narativ postavljene drame. Ona je istakla da se u procesu adaptacije teksta zajedno sa dramatrugom Dimitrijem Kokanovim trudila da učini predstavu kompleksnom i višeslojnom.

„ ʹDjeca suncaʹ imaju jasnu aluziju na današnje vrijeme. Komad je poput hiperbole. Nijesmo željeli da iznesemo neki konkretan stav jer odgovora zapravo nema. Više smo pokreneuli neka pitanja i probali da trasiramo put, ne ka nekom rješenju, nego prije svega, zajedničkom osjećanju pojedinca u ovom vrlo turbulentnom istorijskom i političkom trenutku u kom se nalazimo“, pojasnila je Tomić svoj rukopis. Iz ovog pojašnjenja jasna je i direktna (deprimirajuća) paralela s našim vremenom, jer i nakon stotinu i više godina, mi, eto „živimo isti san“… Predstava je, prema pisanju crnogorskih medija, naišla na veliko oduševljenje publike.

Cijena ulaznice je pet (5) eura. Biletarnica Nikšićkog pozorišta radi svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Sve dodatne informacije možete dobiti telefonom, brojevi: 040 213 566 i 069 490 198. Poštovanje mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19 je obavezno.