Monodrama „Knjiga o Milutinu – deo prvi“ u produkciji Zvezdara teatra i izvođenju Nenada Jezdića na repertoaru Nikšićkog pozorišta je 18. septembra (nedjelja), sa početkom u 20 sati. Izvođenjem ove monodrame, kao i nizom drugih svečanosti, biće obilježen Dan Opštine. Cijena ulaznice je pet (5) eura, a biletarnica Pozorišta je otvorena  od 10 do 20 sati.

Komad je nastao po istoimenoj knjizi Danka Popovića. Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Egon Savin. Autor scenografije je Vesna Popović, a kompozitor je Bora Dugić.

Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra prošle godine, kada se u Srbiji obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, nizalo se skoro 10 izvođenja ove monodrame mjesečno, tako da je „Knjiga o Milutinu“ početkom juna doživjela jubilarno – 50 igranje.

Glavni junak ove priče je običan seljak iz Šumadije, koji ne može da ne zažmuri na stradanje svog naroda. Njegov moral i junaštvo mu omogućavaju da sam sebi postavi pitanja kojih se ranije bojao da postavi. Sada, u ovoj monodrami postepeno navodi i gledaoce da razmisle o razlozima zbog kojih se vrijedi boriti za svoju zemlju i sve što joj je od Boga dato – navodi se u brojnim novinskim tekstovima koji su objavljeni nakon premijernog izvođenja ovog djela.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra je ovu monodramu opisao kao nevjerovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smiju da se ponove.“

Reditelj Savin ističe da je dužnost pozorišta da se oduži velikim djelima književnosti. Za njega je Milutinpravi arhetip naroda, heroj, blizak nama. Uvijek sam se kao mali pitao koji su to neznani junaci, zašto se tako kaže za nekog čovjeka. Onda, kada sam čitao Knjigu o Milutinu, shvatio sam da je upravo on neznani junak, rekao je Egon Savin i dodao da heroji i dalje postoje među nama, samo ih je potrebno otkriti.

„Knjiga o Milutinu“ je najčitanija knjiga posljeratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine. Imala je tiraž od četrdeset izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.