Repertoar drugog dana (8. novembar) Festivala obilježiće izvođenje predstave Realisti, Teatar „EXIT“ Zagreb. Predstava je imala premijeru u aprilu ove godine, a rađena je po komediji Jure Karasa, slovenačkog pisca, scenariste i muzičara. Adaptaciju i režiju potpisuje Matko Raguž, koji je scenograf i autor svjetla. Koreograf je Ksenija Zec.
U ovoj duhovitoj predstavi, „prepunoj urnebesno smiješnih situacija i izvrsnih glumačkih kreacija“, uloge tumače: Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić, Fabijan Komljenović. Oni u ovoj predstavi, za koju kritika kaže da je „do srži glumačka“, kroz „komične replike, glatko preskačući iz situacije u situaciju, iz dijalekta u dijalekt, iz uloge u ulogu, u nekonvencionalnoj, britkoj parodiji savremenosti ispresijecanoj muzikom i gegovima, donose dinamičnu priču o temama iz našeg svakodnevnog života. To je priča o haotičnosti realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo, oživljena u maniru kabarea kroz parodiju i muzičke komentare. Realisti se dotiču i onih ozbiljnih tema, pričajući nam na duhovit način, između ostalih, o migranatima i velikom bogaćenju, pa čak i reciklaži.

Predstava počinje „iz publike“ koju glumci otpočetka aktivno uvlače u svoj kabaretski obojen svijet. Nakon tog kratkog uvodnog dijela, u kojem publiku upoznaju s junacima komedije, dok se oni polako okupljaju na sceni i oko nje, gledaoce pozivaju da ustanu i zajedno s njima otpjevaju komični prepjev Internacionale.
„U ubrzanom kratkom kursu kritike naše savremenosti, u kojoj svijet srlja u propast, a ljudi u šoping centre, masivno prilagođeni na temperaturu pasioniranog poštovanja boga konzumerizma“, glumci kroz bujicu brzih razmjena duhovitih replika ukazuju nam da smo svi zamjenjivi ali niko nas ne zamjenjuje. Ubrzo potom slijedi objašnjenje da smo bili ništa, te da ćemo biti još manje, istovremeno pružajući bolno-komičnu istinu da ćemo do penzije imati život roba.
Posebno razoružavajuća je scena smiješnog duela parova koji se na splitskom dijalektu takmiče u postignućima, farsično se krećući uvrnutom ljestvicom vrijednosti. Realisti se kreću dijapazonom duhovitih jezičnih idioma koji su sjajno dijaloški oblikovani. Tako je jedna od scena na tvrdom kajkavskom dijalektu u kojoj su apsolutno sve replike sastavljene od narodnih poslovica i uzrečica.
Predstava je, kako je ocijenio reditelj Raguž socijalno osjetljiva i publiku će nasmijati do suza.
Na nekim mjestima će se i zamisliti. Vidjeće pet sjajnih mladih glumaca, koji igraju i pjevaju. Predstava je i kritika ovog vremena i nas kakvi jesmo, pojasnio je Raguž ovaj komad.