Ljubitelji „sedme umjetnosti“ imaće priliku da u Nikšićkom pozorištu srijedu 11. oktobra u 20 sati odgledaju dugometražni igrani film „Sirin“, reditelja Senada Šahmanovića, koji je zajedno sa Klaudijom Botino pisao scenario. Ovo filmsko djelo Šahmanovića je ovogodišnji crnogorski kandidat za 96 nagradu Oskara u kategoriji „Najbolji međunarodni film“. Film je imao premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima širom Regiona.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, Mej Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj.

Cijena ulaznice je tri (3) eura.

Radnja filma prati Natali koja je napustila Jugoslaviju početkom 90 – tih godina. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se u potpunosti adaptira u novoj sredini, odlučila je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Ali je neobičan pravni slučaj vraća u Crnu Goru.

„Riječ je o egzistencijalističkoj drami, koja je puna i ličnih priča koje imaju zajednički imenitelj u zemljama ovih krajeva, onih koje još ne mogu da zaliječe ratne rane. Sukob identiteta prikazan je i u naslovu koji potiče od mitološkog bića, ali film govori o aktuelnoj temi i danas. Koristimo i stvarne događaje ljudi koji imaju motiv da se kreću i pokušavaju da zaborave sve iz svoje prošlosti, što je nemoguće“, rekao je Šahmanović na jednoj festivalskoj projekciji.

Priča je nastala iz ličnog iskustva reditelja Šahmanovića  i iskustva koscenariste Klaudije Botino. Šahmanović je koristio dokumentarne podatke i želio je da progovori o ljudima čiji je identitet podijeljen na dva dijela, nakon preseljenja u zapadne zemlje. Čak i naslov govori o ovoj vrsti dvosmislenosti i izvučen je iz Sirina, mitološkog bića sa glavom graciozne žene u tijelu ptice.

U najavi ovog filma toliko. Ostalo je u Vašem dolasku i sigurni smo u uživanju u dugometražnoj igranoj filmskoj priči, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer je slika života i o životu.