Nagrada „Veljko Mandić“, koju Nikšićko pozorište dodjeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, ove godine pripala je beogradskom glumcu, Vladanu Gajoviću. To je jednoglasno odlučio Žiri u sastavu: Ljubomir Bandović, predsjednik i članovi, Miodrag Čizmović i Anđelka Vujović.

U obrazloženju Žirija, između ostalog navodi se da Vladan Gajović „svoje uloge gradi višeslojno, u širokom spektru boja i žanrova.“

Tekst obrazloženja Odluke Žirija objavljujemo integralno:

Vladan Gajović je najveći deo svoje karijere proveo kao član ansambla drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1985. kada postaje član, do danas, kao, prvak te kuće ostvaruje značajne uloge. Na scenama Narodnog pozorišta je igrao u: Ričardu III, Siranu, Don Žuanu, Snu letnje noći, Maksimu Crnojeviću, Putujućem pozorištu Šopalović… Ovo je samo mali dio od onog repertoara koji je Vladan Gajović nosio kao glumac. Za taj veliki rad je priznat i prepoznat kroz veliki broj priznanja i nagrada. Nosilac je Zlatnog ćurana iz Jagodine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, Nagrade Raša Plaović i mnogih drugih.

Sa posebnim zadovoljstvom naglašavamo da je rođeni Nikšićanin, Vladan Gajović, dva puta je bio laureat nagrade Pozorište jednog glumca u Nikšiću iz koga je izrastao Međunarodni festival glumca. Time je postao jedan od onih koji su svojim glumačkim radom i talentom, igrom na nikšićkoj sceni izgrađivali ovaj festival i širili njegovu energiju u ovom gradu i iz njega mnogo šire.

Danas, na repertoaru Narodnog pozorišta igra Kočkarjova u Ženidbi, Gustava u Dami s kamelijama, Oktavija u Kaliguli i Vojvodu Petra Bojovića u Godinama vrana.

Takođe, njegovo televizijsko prisustvo i danas traje kroz serije: U klinču, Nobelovac, Poslednji strelac i nekima koje su u pripremi.

Vladan Gajović svoje uloge gradi višeslojno, u širokom spektru boja i žanrova. Njegova svedenost u izrazu pleni bez obzira na veličinu i funkciju glumačkog zadatka. Duhovit, tačan, čak i žovijalan kada to režija dozvoljava u komičnim ulogama i sa druge strane emotivan i potresan u dramama i tragedijama. Njegove uloge odišu čistotom i posvećenošću pozorištu i ansamblu. Njegovo biće je potrebno svakom projektu. Otvoren, pošten, dobronameran, neiskvaren… Jednom rečju – lekovit. Sve te osobine staju u uloge koje igra. Opšte dobro u opštem rasulu.

 

Ljubomir Bandović, predsjednik Žirija za dodjelu Nagrade „Veljko Mandić“