Premijerno u Nikšićkom pozorištu drama Džona Ozborna

„Osvrni se u gnjevu“ – potreba za promjenom

U Nikšićkom pozorištu u toku su probe za inscenaciju drame „Osvrni se u gnjevu“, Džona Ozborna, čiju dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Tijana Grumić. Režija je povjerena Jugu Đorđeviću. Scenografiju za predstavu radi Andreja Rondović, kostime Velimirka Vera Damjanović, a muziku Julija Đorđević. Uloge su povjerene: Maji Stojanović, Dobrilu Čvoroviću, Gordani Mićunović, Nikoli Vasiljeviću i Jovanu Krivokapiću.

„Jedna od tema koju on portretiše jeste svakako klasna borba, a sa druge strane i ti mladi ljudi, kojima ja pripadam generacijski, koji su bijesni i u stalnoj potrebi da nešto mijenjaju, a nijesu baš spremni sebe da promijene. Mislim da je to nešto što sam prepoznao kao jako važan trenutak danas u svijetu i želio sam da to sa ovim ljudima u Nikšiću istražim“, izjavio je Jug Đorđević na konferenciji za novinare upriličenoj povodom početka rada na predstavi. Ovo je prva režija Đorđevića u Crnoj Gori i Đorđević je doživljava kao veliku priliku da kroz pozorišni proces upozna i mentalitet ove sredine.

Vršilac dužnosti direktora Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović, uvjeren je da će nikšićki ansambl iznijeti predstavu na valjan način i da će na pravi način predstaviti produkciju Nikšićkog pozorišta, ali gledano pojedinačno i sopstveni glumački opus.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora mr Janko Jelić, podsjetio je da je Nikšićko pozorište zbog epidemije imalo dvogodišnju produkcijsku pauzu i da mu je drago kako zbog činjenice da će prvu predstavu nakon pauze uraditi Đorđević sa svojim autorskim timom, te da će gotovo cijelu priču iznijeti nikšićki ansambl, uz Maju Stojanović, glumicu iz Podgorice. Njoj je povjerena glavna ženska uloga. Stojanović, je na presu kazala da je Đorđević jedan od reditelja sa kojim je željela da sarađuje. „Razmišljala sam o onoj čuvenoj ‘S kim si, takav si’ i da li su likovi iz komada svi slični ili su u tim opozitima, što će nama kao glumcima biti dragocjeno i bitno da istražimo. Napravili smo dobar uvod i start i nadam se da će sve biti u nekoj dobroj eneriji do kraja“, kazala je Stojanović. Za njenu koleginicu Gordanu Mićunović gluma postaje zanimljiva onda kada ni likovi, ni situacija, nijesu očigledno dobri ili očigledno zli. „Tu onda uvijek ima prostora za raznorazna istraživanja i za igru. Prvi moj osjećaj vezano za rediteja je bio da ja kao glumica, njemu kao reditelju, mogu da vjerujem, a to je sve – kako u životu, tako i na sceni“. Nikola Vasiljević je istakao da mu je drago što je ekipa u dobrom dijelu nova. Ta razmjena energije između nas je najbolji način i za povezivanje i za stvaranje nekih dobrih stvari, jer svaka novina kada se prihvati na pravi način nosi sa sobom bolji proizvod“. Glumac Jovan Krivokapić je pohvalio novo rukovodstvo što su prihvatili njihov predlog koji datira od ranije da se uradi predstava koju će režirati Đorđević. „Ušli smo u neku novu energiju i novi način rada, jer smo bili malo zasićeni radom koji je, bio maltene iz predstave u predstavu, bio isti. Ovo je nešto što nam je bilo potrebno kao ansamblu“, naglasio je Krivokapić. Glumac Boban Čvorović, kazao je da mu je drago što radi sa tako mladom ekipom koja mu daje energiju da nastavi da radi na tom poslu kojem je bio od rane mladosti posvećen.

Premijera predstave je planirana za 20. decembar.  na sceni Nikšićkog pozorišta.

Prvo izvođenje drame Džona Ozborna „Osvrni se u gnjevu“ bilo je 1956. godine u Londonu. U to vrijeme jedni kritičari smatrali su da je ova Ozborna drama prva originalna drama nove generacije. Drugi su u njoj vidjeli previše gnjeva, ljutnje, grozničavosti. Sa jednim su bili saglasni i jedni drugi, a na kraju se došlo do zaključka da drama revolucionarna.