Festival u slavu glumca

 Glumci se takmiče za pet nagrada

          „Međunarodni festival glumca Nikšić 2021“ biće održan u Nikšićom pozorištu od 23. do 29. novembra. Prema Odluci selektora Festivala Radisava Raja Jevrića, dramaturga i reditelja, u takmičarskom dijelu bilo je planirano izvođenje sedam predstava pozorišta iz: Zagreba, Podgorice, Beograda, Prištine, Sarajeva, Banje Luke i Skoplja.  Međutim, zbog Korona virusa u ansamblu odloženo je izvođenje predstave „Konji ubijaju, zar ne?“, Gradskog pozorišta Podgorica.

Festival će otvoriti predstava „Pluća“, koju je po tekstu Dankana Mekmilana, režirala Aida Bukvić, u koprodukciji Teatra Exit Zagreb i Gradskog kazališta Sisak. U humoristično-romantičnoj drami o životu, toplu, duhovitu, emotivnu, a na momente brutalno iskrenu priču, ispričaće glumački dvojac: Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

Prije izvođenja ovog komada, u svečanom dijelu programa Festivala, biće uručena  Nagrada „Veljko Mandić“, koja se bijenalno dodjeljuje za izuzetan doprinos dramskom stvaralaštvu. To značajno priznanje, po Odluci Žirija u sastavu: akademik prof. dr Siniša Jelušić (predsjednik), dr Miodrag Čizmović i reditelj Andro Martinović, ove godine pripalo je glumcu Andriji Miloševiću.

Publika je druge večeri Festivala trebala da odgleda predstavu „Konji ubijaju, zar ne?“, u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice, ali je zbog epidemije otkazano izvođenje ovog komada. Ovu predstavu je po tekstu Maje Pelević  režirao Kokan Mladenović. Riječ je o pozorišnoj priči sa jakim angažmanom jer govori o bolnim društvenim rezovima, u kojima neki čestiti ljudi učestvuju u savremenom rijalitiju zbog toga što je to jedini način da prežive.  Uloge tumače: Dušan Kovačević, Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Jelena Simić, Dejan Đonović,  Vanja Jovićević, Goran Slavić, Branka Femić Šćekić / Ivona Čović Jaćimović Vukan Pejović, Željko Radunović i Katarina Krek.

Bitef teatar iz Beograda izvešće predstavu „M.I.R.A.“ treće festivalske večeri. Koncept, režiju i dizajn scene uradio je Andraš Urban. Predstava, koja je okarakterisana kao „tužno-vesela priča za široke narodne mase“, premijerno je izvedena 2019. godine, povodom 30 godina Bitef teatra, a posvećena je rediteljki Miri Trailović. U predstavi likove tumače: Mirjana Karanović, Suzana Lukić / Maja Lukić, Anđela Jovanović / Mina Obradović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.

Predstava „Antigona“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, na festivalskom repertoaru je 26. novembra. Dramu je režirao Nenad Todorović, čiji rukopis počiva na istoimenom Sofoklovom tekstu, ali je koncipiran i na različitim verzijama ove klasične tragedije helenske drame, koju su adaptirali, odnosno po čijem motivu su pisali Bertold Breht, Žan Anuj, a ima i segmenata Eshilovog „Sedmorica protiv tebe“. Uloge su povjerene: Milici Burazer, Igoru Damnjanoviću, Ivani Bartunjek, Milošu Đuričiću, Branku Baboviću i Nebojši Đorđeviću.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva nikšićkoj publici predstaviće se peti dan Festivala, predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“ koju je, po kultnom tekstu Abdulaha Sidrana, režirao i adaptirao Kokan Mladenović. U ovoj pozorišnoj priči, uloge tumače: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Muhamed Hadžović, Admir Glamočak,Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Saša Krmpotić i Sin Kurt.

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke pretposljednje festivalske večeri izvešće predstavu „Usamljeni Zapad“ u režiji Belinde Božičković, a po tekstu savremenog irskog pisca Martina Mekdone. Predstava govori o svakodnevnim temama, otuđenosti, bolu i nerazumijevanju. U predstavi igraju: Zlatan Vidović, Danilo Kerkez, Bojan Kolopić i Nataša Perić.

Završne večeri Festivala, kada će biti dodijeljene nagrade, biće izvedena predstava „Bolivud“, po tekstu Maje Pelević, u režiji Nataše Poplavske, a u izvođenju glumaca: Žakline Stevkovske, Atanasa Atanasovskog,  Žakline Petrovske,  Žarka Dimoskog, Eve Skenderovske, Mie Kantardžieve i Sergeja Dimovskog. Riječ je o prvom mjuziklu Teatra Komedije iz Skoplja.

Nakon svake izvedene predstave biće organizovani okrugli stolovi kritike koje će voditi Goran Bulajić, poznati crnogorski reditelj.

Kako je na konferenciji za novinare kazao selektor Festivala, dramaturg Radisav Jevrić bilo je izuzetnih predstava koje su prijavljene za učešće, ali ih zbog tehničkih uslova nije bilo moguće uklopiti.

„Ovo jeste međunarodni festival, ali moglo bi se reći da je i festival eks ju, s obzirom na to da je koncipiran tako i da je to zatečeno. Predstave koje će biti izvedene u takmičarskom dijelu su žanrovski različite. Ono što bih predložio za neki budući rad jeste da Festival zbilja poprimi tu dimenziju međunarodnog i da se ne svodimo samo na eks jugoslovenski postor. Mislim da bi to bio jedan novi kvalitet festivala“, kazao je Jevrić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Savjeta Festivala i umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta mr Janko Jelić kazao je da je Nikšićko pozorište, s obzirom na relativno kratak period od kada je novo rukovodstvo Ustanove, da pripremi dobar Festival, sa kvalitetnim predstavama.

„Imaćemo jedno raznoliko društvo i glumačko i pozorišno, različitih koncepcija i publika će moći da vidi različite vidove pozorišta na ovom festivalu“, kazao je Jelić. On je dodao da će s‘ obzirom na kvalitet predstava i na glumački artizam, Žiri imati težak zadatak.

Pored Jelića u Savjetu Festivala su: reditelj Goran Bulajić, sekretar Sekretarijata za kulturu, Dejan Ivanović, Velimir Kasalica i direktor Pozorišta Radinko Krulanović.

Direktor Pozorišta Radinko Krulanović, istakao je da će XVII izdanje Festivala biti organizovano uz finansijsku podršku lokalne uprave i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je ovaj pozorišni Festival izuzetno značajan za grad Nikšić i to je jedna od stvari iz prethodnog perioda koje su uvijek bile korekno odrađene, ako ne i vrlo dobro. „Mi smo riješili da nastavimo u tom duhu, da podržimo Međunarodni festival glumca i spremili smo se kao Opština, zajedno sa Pozorištem, da ga samostalno održimo. Naravno da očekujemo i pomoć od resornog Ministarstva, u onoj mjeri u kojoj je bilo prethodnih godina, ako ne i većoj“, istakao je Kovačević. On je naglasio da se novo rukovodstvo Opštine, zajedno sa institucijama kulture iz grada pod Trebjesom, potrudilo da organizuje različite kulturne sadržaje i da prostor bude otvoren za sve kulturne pregaoce, što će u tom duhu biti i nastavljeno.

Prema ocjeni sekretara Sekretarijata za kulturu Dejana Ivanovića sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca je kruna kulturne ponude u našem gradu, te da će za vrijeme festivalskog repertoara Nikšić biti „regionalni pozorišni epicentar. Pozivam sve ljubitelje pozorišne umjetnosti ne samo iz našeg grada već i drugih crnogorskih gradova da tih dana posjete Nikšić i uživaju u istinskom teatarskom spektaklu najeminentnijih pozorišnih kuća iz regiona“, poručio je Ivanović.

Ko će od aktera sedam pozorišnih predstava ponijeti prestižne nagrade odlučiće Žiri u sastavu: Milorad Damjanović, beogradski glumac (predsjednik), Zoran Rakočević, reditelj i Dobrilo Boban Čvorović, glumac.

S.M.