Međunarodna ASITEŽ (ASSITEJ)zajednica od 2001. godine obelježava 20. martSvjetski dan pozorišta za djecu i mlade, a od 2012. taj internacionalni pozorišni praznik tematski se obilježava pod sloganom „Povedite dijete danas u pozorište“.  Tom kampanjom ASITEŽ (ASSITEJ) zajednica i sva pozorišta u svijetu pozivaju roditelje, nastavnike, pedagoge i sve koji brinu o djeci i mladima da im omoguće da ostvare njihovo pravo na umjetnički doživljaj, ne samo na taj dan, već tokom čitave godine. Poruka se tradicionalno čita na svim scenama za djecu i mlade u svijetu.

Ove godine poruku je ispred internacionalne Asocijacije napisala predsednica  Su Džajls (Sue Giles). Tekst te poruke, u prevodu Marije Stojanović, prenosimo u cjelosti:

Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom.

Da citiram ASSITEJ Manifest, mi vjerujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13 i 31 Konvencije UN o pravima djeteta.

Ovo je naročito slučaj u svijetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom svijeta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbjednom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svijet kakav želimo da stvaramo sa svojom djecom i mladima i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kome živimo.

Ovo je vrijeme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gdje god da se nalaze. Vidjeli smo tako inventivno, rezolutno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a znamo, na osnovu primjera svih naših članova, da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata. Mi smo zajednica koja je postala snažnija.

Deca i mladi osjetili su posljedice gubitka socijalizacije, samouvjerenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka sa svih strana ćule uši i obraćaju pažnju. Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na bliskost cijelog čovječanstva.

 

Su Džajls (Sue Giles),

predsednica ASITEŽ (ASSITEJ)