Poetski koncert „Vetar, lišće i ja“, glumca Petra Božovića biće održan na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta u ponedjeljak, 28. marta, sa početkom u 20 sati. Koncert u trajanju od sat vremena sastavljen od djela dva velikana poezije – „Vera Pavladoljska“, Matije Bećkovića i „Zapisi o crnom Vladimiru“, Stevana Raičkovića. Poetski koncert uz tekstove koje govori Petar Božović u prvom djelu („Vera Pavladoljska“) na gitari prati Dejan Vozlić, a u drugom djelu („Zapisi o crnom Vladimiru“) na violončelu prati Radmila Knežević.

Namjera Petra Božovića, autora ovog poetskog koncerta, bila je da mlađoj generaciji približi poeziju kao najveću tvorevinu ljudske duhovnosti, kao i da starije generacije podsjeti i vrati u vrijeme kada je poezija bila sastavni dio kulturnog odrastanja.

Bećkovićeva „Vera Pavladoljska“ je veličanstveni ljubavni spomenik rano preminuloj ženi:

Milo stvorenje koje si sad sena, mili pepeo samo uspomena,

a ta je sena i ta uspomena – moj jedini život i jedina žena.

Drugo djelo koje je na progoramu Božovićevog poetskog koncerta – „Zapisi o crnom Vladimiru“ je elegična priča o bolesti Vladimira Purića. Našavši se u sobi sa Stevanom Raičkovićem, Purić traži od pjesnika da napiše pjesmu o njemu i njegovoj bolesti, ali „onako, k’o ono kad je umirao Branko Radičević“.

„On hoće pesmu mesto pilula, kapi. Kad ne pomaže ništa, ni bog, niti lek.

On hoće pesmu – ko kad pesnik vapi – da mu živome il mrtvom produži vek.

Cijena ulaznice je pet (5) eura, a biletarnica Nikšićkog pozorišta radi radnim danima i subotom od 10 do 20 sati.

 

.