Nikšićko pozorište je krenulo sa pripremama novog scenskog djela „Boin – Boing“, po istoimenom, veoma popularnom tekstu francuskog komediografa Marka Kamoletija. Premijera ovog komada koja je po žanru komedija – vodvilj planirana je polovinom maja. Režija je povjerena Rastislavu Ćopiću, a adaptaciju teksta potpisuje Isidora Milosavljević. Za kostime je zadužena Ivana Ristić, a scenografija je djelo Vesne Sušić, akademske slikarke. Uloge su povjerene glumcima Nikšićkog pozorišta: Gordani Mićunović, Maji Stojanović, Nikoli Vasiljeviću, Jovanu Krivokapiću, Stevanu Vukoviću i njihovoj koleginici Žani GardaševićBulatović iz Crnogorskog narodnog pozorišta. Producent projekta je Milica Burić.

Tim povodom danas je u Nikšićkom pozorištu održana PRES konferencija, na kojoj su dio autorskog tima i glumačkog ansambla najavili proces rada na ovom djelu, koji do sada nije rađen u Crnoj Gori. Ovaj naslov obećava značajan doprinos crnogorskoj pozorišnoj produkciji, imajući u vidu činjenicu da vodvilj do sada nije, ili skoro rijetko, rađen u Crnoj Gori. Imajući to u vidu, uprava i produkcija Nikšićkog pozorišta odlučili su da se nakon klasičnog dramskog teksta „Osvrni se u gnjevu“ (premijerno izveden 20. decembra prošle godine) ovog puta za Večernju scenu postavi komediju.

„Nakon sadržajnog producentskog rada i pozitivnog iskustva sa Jugom Đorđevićem, koji je prije dva i po mjeseca postavio klasičnu dramu “Osvrni se u gnjevu”, koja je naišla na dobar odjek kod publike, postavio se zahtjev da repertoar obogatimo komedijom. Lično sam se angažaovao da nađemo mladu autorsku ekipu, koja će akcenat staviti na tekstove koji su već rađeni,  a popularni su i do sada nijesu izvođeni u Crnoj Gori. Cilj nam je bio da to bude novi pečat rediteljske i glumačke kreacije. Atmosfera sa prve čitajuće probe upućuje na zaključak da će to biti jedan lijep proces, dobar proizvod i da ćemo nasmijati i zamisliti publiku u Nikšiću, Crnoj Gori i naravno i naravno u postprodukciji i van granica naše države. Jučerašnja proba je bila intezivna i dinamična. Osjetio sam dio te energije i sreću što taj rad dobija divnu konturu“, rekao je Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Reditelj Rastislav Ćopić istakao je da se njegova koncepcija ne udaljava mnogo od izvornog – piščevoig teksta.

„Adaptacija je napravljena tako da samo pomjeramo radnju komada nekoliko godina unaprijed, kako bi smo ga smjestili u dinamičniji društveni kontekst, u odnosu na vrijeme u Francuskoj šezdesetih godina prošlog vijeka. To može da pomogne da se oplemeni i onako dobro  skrojena komedija. Ona je napisana u maniru najboljih francuskih vodvilja, direktno se nadovezuje na Labiša… Posebno mi je zadovoljstvo što ovakav tekst radim sa divnim, talentovanim, mladim ansamblom, prerma čijim senzibilitetima sam uostalom i birao tekst“, pojasnio je reditenj Ćopić, svoj rukopis.

Dramaturškinja Isidora Milosavljević adaptacijom potrđuje rediteljsku koncepciju, sa ciljem da se ova inscenacija Kamoletijevog teksta ne udaljava  od njegovog rukopisa.

„Mijenjamo tekst samo u određenim kontekstima koji nam odgovaraju, kako bi smo ga prilagodili ovom vremenu, odnosno nekim sistemima vrijednosti koji su nama poznati danas i koji nam možda stoje na putu. Sa druge strane, ne pravimo ozbiljnu dramu, jer ovo je vodvilj i želimo da ostane u okvirima komedije i vodvilja. Istovremeno, cilj nam je da i mi koji pravimo ovu predstavu i  glumci koji je budu kasnije igrali uživamo. To isto važi i za publiku koja će poželjeti da dolazi, i ponovo dok gleda predstavu se lijepo zabavi i nasmije“, očekivanja su  dramaturškinje Milosavljević.

Glumica Maja Stojanović ne očekuje poteškoće u procesu, jer cijeni da je ovaj vodvilj precizno napisan, tako da će ona i njene kolege, kao i autorski tim uživati i da će se tokom priprema komada, ekipa divno „igrati i zabavljati“. Ona se raduje što ima priliku da radi sa reditenjem Ćopićem, koji je kako je navela „talentovani stvarac, čija je diplomska predstava bila hit komad i kao takav odmah je postavljen na repertoar Ateljea.“

Glumici CNP Žani Gardašević Bulatović ovo nije prvi projekat koji radi za Nikšićko pozorište, zbog čega je zadovoljna što se nakon niz godina opet našla u na sceni u Nikšiću.

„Drago mi je da se neko osmjelio da radi komediju, pogotovo vodvilj zato što je to žanr koji se rijetko događa u Crnoj Gori iz nekih neobjašnjivih razloga. Za glumce on zna biti i teži materijal, nego tragedija ili drama. U tom smislu posebno sam srećna  što sam dio ove ekipe, dio ovog projekta. Pozivu iz Nikšićkog pozorišta posebno sam se obradovala jer će rad na ovom tekstu vraćati sjećanje na posljednju komediju koju sam radila sa magom tog žanra – Milanom Lanetetom Gutovićem. Tada sam dobila za mene, lično najveći kompliment od njega, a tiče se upravo rada na komediji. To mi je dodatna motivacija za rad“, izjavila je glumica Gardašević Bulatović.

Njena mlađa koleginica Gordana Mićunović prvi susret sa rediteljem Ćopićem i dramaturškinjom Milosavljević otvorio je novo iskustvo kroz  saradnju i rad na novoj ulozi i procesu.

„Ovaj tekst je birala produkcija Nikšićkog pozorišta, koja vjeruje da se on treba raditi baš u ovom trenutku. Ovo nije nešto što je približno mom umjetničkom senzibilitetu i htjenju.  Zbog toga mi je veliki izazov da radim ovakav tekst. Ulozi koja mi je povjerena pristupiću sa velikom radošću i potrudiću se da povjereni zadatak odradim na profesionalnom nivou. Daću sve od sebe da izgradim tu ulogu najbolje što mogu“, poručila je glumica Mićunović. Ona nije krila zadovoljstvo zbog toga što je produkcija Nikšićkog pozorišta napravila već drugu predstavu za kratko vrijeme jer, kako je naglasila, to ranije nije bila praksa. Ona se nada da će uprava ovog Pozorišta u tom maniru nastaviti da radi i dalje, sa namjerom da Nikšićko pozorište ima tri, ili četiri produkcije na godišnjem nivou. „Uvjerena sam da ćemo svi imati dobru komunikaciju jer je jako važno da to bude na visokom nivou. Dobra komunikacija je preduslov za sve dalje dobrosti. Nikšićko pozorište, vjerujem da se i dalje treba izlagati novom i nepoznatom,  jer samo ako se i kao pojedinci i društvo, izlažemo novom i nepoznatom možemo da idemo i da napredujemo dalje“, uvjerena je Mićunović.

Najmlađi član nikšićkog ansambla Stevan Vuković je prve, „male“ korake uradio na sceni Nikšićkog pozorišta.

„Drago mije ako što ovogodišnja poruka za Svjetski dan pozorišta nosi  moto: ’Pozorište je umjetnost iskustva‘ . U tom smislu, ovo je moje prvo iskustvo što se tiče vodvilja kao žanra, stila koji je reditelj prezentovao nama jednog dramskog teksta i predloška koji je jako inspirativan za igru, za glumu kao umjetnost igre. Ovo je fenomenalan materijal u kojem bi mogli da se lijepo igramo, onako kao djeca na pozornici i da uživamo u tome, čemu se posebno radujem. Sa druge strane, jako je važno radovati se u ovom trenutku, s obzirom na sve okolnosti koje se dešavaju ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Premijera je luksuz. Istovremeno, pozorište je luksuz za sve gledaoce koji dolaze da prisustvuju tom jednom, uzvišenom činu. Istinski se radujem susretu sa novim ljudima, sa novim licima, novim autorskim timom, sa starijim kolegama sa kojima do sada nijesam radio. Radujem se novom izazovu, prvenstveno zato što taj proces čini da budemo bolji. Izazovi ne biraju materijal, već naše sazrijevanje, koji će što se mene tiče, novim sredstvima proširiti dijapazon glumačkih vještina. Na taj način, ja se kao mlad glumac zaista radujem što ću opet biti na sceni, posebno u nečemu novom. Nadam se na taj način da ćemo nikšićkoj publici, kao i onoj u drugim sredinama Crnoj Gori, ili regionu donijeti neku vrstu zadovoljstva i pokazati im da  pozorište, uprkos svemu što nas okružuje, i dalje postoji.. I dalje se radujemo i imamo privilegiju da prisustvujemo jednom pozorišnom činu, koji će održati sve nas na okupu u ovim vremenima koja predstoje i koja trenutno doživljavamo i živimo“, cijeni glumac Vuković.

O piscu:

Mark Kamoleti (1923-2003) je bio francuski komediograf. Napisao je četrdeset drama koje su prevođene na osamnaest jezika i profesionalno su zvedene u pedeset pet zemalja. Procjenjuje se da je oko 20 miliona ljudi vidjelo njegove predstave, a 500 miliona je odgledalo snimljene verzije. Kamoletijeve komedije se bave temama međuljudskih odnosa i tajni.