U okviru manifestacije „Dani švedskog filma u Crnoj Gori“, ljubitelji tzv. „sedme umjetnosti“ imaće priliku da u Nikšićkom pozorištu, od 12. do 14. aprila odgedaju tri igrana filma: „Čarter“, „Savršeni pacijent“ i „Golijat“. Ulaz za sve projekcije, koje počinju u 20 sati, je besplatan. Projekcije švedskog filma, Nikšićko pozorište realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Ambasadom Švedske u Podgorici.

Prvi film na bioskopskom repertoaru je „Čarter“/Charter, režiserke Amande Karnel. Uloge tumače: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnason, TroyLundkvist. To je drama koja govori o borbi, slomu, pepelu i izdizanju jene žene bez prava na garantni rok, na koji doduše, niko nema pravo. Nakon razvoda, čekajući presudu o starateljstvu, Alis ne može da vidi svoju djecu. Kada je njen sin pozove usred noći, Alis kreće u akciju. Film je nominovan za evropskog Oskara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, a učesnik je i prestižnog Sandens festivala. Film traje 94 minuta, a na repertoaru je u utorak, 12. aprila, sa početkom u 20 sati.

„Savršeni pacijent“ / The Perfect Patient, režisera Mikaela Hafstroma je triler – drama. Na repertoaru je u srijedu, 13. aprila, sa početkom u 20 sati. Uloge tumače: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August. Ova kriminalistička drama (produkcija 2019), u trajanju od 132 minuta, govori o jednom od najvećih pravosudnih skandala u istoriji Švedske. Jedan čovjek je žrtvovao sve, u potrazi za istinom!

„Dane švedskog filma u Crnoj Gori“, na bioskopskom platnu Nikšićkog pozorišta, zatvoriće film „Golijat“/ Goliat režisera Petera Grondala, u četvrtak, 14. aprila, sa početkom u 20 sati. To je triler, drama u trajanju od 88 minuta. Uloge tumače: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson. Ovaj film je dobio nagradu za najbolji nordijski film na festivalu u Oslu. Radnja te kriminalističke drame smještena je u malom švedskom industrijskom gradu. Kada Roland bude osuđen na zatvorsku kaznu, očekuje se da njegov sedamnaestogodišnji sin preuzme očev posao. Da li je on spreman za to?

Švedske filmove će u Crnoj Gori, osim nikšićke odgledati i publika iz: Bara, Kotora i Pljevalja. Kroz retrospektivu filmova različitih žanrova, od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara, do parodije na švedski način, ljubitelji ffilma će imati priliku da upoznaju Švedsku i Šveđane kroz prizmu njihove multikulturalnosti i spoja različitih mentaliteta. Poseban naglasak je stavljen na pitanje opšte ravnopravnosti u društvu i na izazove svih koji se za nju bore.

Kada je u pitanju švedska filmska produkcija, zanimljivo je istaći da je ona, uprkos pandemiji, donijela mnoge izazove filmskim stvaraocima jer je u jeku pandemije uspjela da realizuje brojna ostvarenja.

Za selekciju filmova zadužena je glumica i producentkinja Jelena Mila, u okviru saradnje Ambasade Švedske u Crnoj Gori, Filmskog Centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Međunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.