Predstave: „Lutka sa kreveta broj 21“, „U agoniji“ i „Zaboravljene“ u produkciji Beo arta biće izvedene na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorištaod 26. do 28. aprila, u okviru revije „Proljeće u pozorištu“. Cijena ulaznice za predstavu, pojedinačno, je pet (5) eura. Ukoliko se odlučite da kupite set ulaznica, Nikšićko pozorište  Vas čašćava besplatnom ulaznicom za predstavu „Lutka sa kreveta broj 21“. Ulaznice možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta od 22. do 28. aprila, izuzev nedjelje (24. 04), od 10 do 20 sati.

Reviju predstava Beo arta u Nikšićkom pozorištu otvara u utorak, 26. aprila, sa početkom u 20 sati, drama „Lutka sa kreveta broj 21“, Đorđa Lebovića čiji je tekst adaptirala Ana Đorđević. Ovaj komad režirao je Slobodan Branković, a uloge su povjerene glumcima: Jasmini Večanski Kujundžić, Branislavu Jerkoviću, Jugoslavu Krajnovu i Marku Markoviću.

„Lutka sa kreveta broj 21“ relevantan je primer dramskog teksta u kome dolazi do konkretnog uspostavljanja čovjeka kao obezličene, materijalne i potrošne figure, odnosno čovjeka-lutke – dominantnog motiva dramskog svijeta Đorđa Lebovića. Sukob bivšeg SS oficira i nekadašnje „lutke“ sabira i sveobuhvatnu Lebovićevu intenciju da se progovori o konkretnom zlu holokausta, ali i zlu kao fenomenu duboko složenom i destruktivno ponavljajućem. U prologu ovog scenskog djela navodi se da je „dug put od pakla do života prešla nekadašnja logorašica i „lutka“ Vilma, danas srednjovječna žena. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu nego i sebi…“ U kritici Jelene Jovanović, između ostalog piše da je  kvalitet predstave „u tome što ona ne daje odgovore na tacni, ne agituje ni za jednu od suprotstavljenih strana, već se kroz otvorenu diskusiju trudi da jednako opravda i razumije svaku od zvjerki u kavezu tokom borbe za pravdu – ostavljajući publici da prema svom sistemu vrijednosti da ličnu definiciju pravednosti“.

 

Predstava „U agoniji“, rađena po poznatoj istoimenoj drami Miroslava Krleže, na repertoaru Nikšićkog pozorišta je u srijedu, 27. aprila, sa početkom u 20 sati. Adaptaciju i režiju potpisuje Ana Đorđević, a dramu izvode: Radovan Vujović, Marija Vicković i Branko Cvejić.

Poznati kritičar i novinar Bojan Munjin za ovu  beogradsku inscenaciju Krležine drame, kaže da je ispunjena drugačijom poetikom i neobičnim rediteljskim rukopisom, (…) detronizirani Lenbach već je izvršio samoubistvo, a Laura, još umrljana muževljevom krvlju, pokušava s advokatom Križovcem, čovjekom kojeg zaista i do kraja voli, nekako izaći iz te životne noćne more. Bitno za predstavu je da rediteljka Ana Đorđević taj komad nije vidjela kao ‘epsku priču jedne ljubavi’, nego kao dramu ‘u zoru savremenog doba kakvo danas znamo’. (…), zapisao je Munjin u kritici o ovoj beogradskoj verziji drame „U agoniji“.

„Zaboravljene“ je treća predstava, koja u četvrtak, 28. aprila zatvara reviju Beo arta. Režiju  potpisuje Marija Milenković, a riječ „je komadu o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nijesu doživjele da se njihovo djelo vrednuje na način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna rijetkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanetu im nepravdu, vjerujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja“, piše u marketinškom materijalu koprodcenata ove drame: Beo arta i Jugo scene.

U najavi se izdvaja i to da je ovo ujedno i priča o mentalitetu u kojem kultura sjećanja nije baš na zavidnom nivou. Naprotiv! Zbog toga je jedan od „od ciljeva ove predstave da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svjetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u ljepšu budućnost“. „Zaboravljene“ je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu. Ova predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pjesmama, ali i brehtovskim songovima… Dramaturgija je fragmentarna, dinamična i brza… Scena je idealnih glumačkih kreacija i maštovitih rješenja rediteljke. To dvoje dovelo je do spoja plemenitih ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osjećanja i predivnih slika stvorenih maštom rediteljke i igrom glumica… Uloge u ovom zanimljivom scenskom djelu povjerene su glumicama: Katarini Radivojević / Lenki Petrović, Ani Franić, Vaji Dujović i Sonji Kovačević / Nini Nešković.

U aprilskoj reviji beogradskih predstava u Nikšićkom pozorištu prvobitno je bilo predviđeno da publika u petak, 29. aprila odgleda i  predstavu „Balava“, koja je rađena po tekstu Dunje Matić i režiji Andreja Nosova. Međutim, zbog postproducentskih poteškoća Beo arta ta drama neće biti izvedena na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta.