Tode Nikoletić, pjesnik, dramski pisac, režiser i scenarista predstaviće svoje stvaralaštvo pred nikšićkom publikom 19. i 20. aprila, u okviru repertoara „Nikšićka kulturna scena“. Organizatori dvodnevnog gostovanja Nikoletića su Nikšićko poorište i Zahumlje. Autorsko veče pod nazivom „Tode i prijatelji“ održaće se u Zahumlju, u utorak 19. aprila, sa početkom u 19 sati, gdje će na tribini „Svobodijada“ biti predstavljena Nikoletićeva poezija za odrasle. Poznati pjesnik sjutradan – u srijedu, 20. aprila, sa početkom u 11 sati, gostovaće na sceni Nikšićkog pozorišta. Muzičko-poetsko druženje Toda Nikoletića uz pratnju muzičara Branimira Rosića sa učenicima nikšićkih osnovnih škola, organizuje se pod nazivom  „Samo malo nam treba da budemo slični deci“.

Tode Nikoletić do sada je objavio oko 50 knjiga za djecu i mlade. Njegove drame su izvođene u više od 25 profesionalnih pozorišta. Gotovo da nema pozorišta za djecu u regionu, a da nije izvodilo neku od njegovih drama. Najpoznatije njegove drame su: Kraljevski festival, Put po svetu na trotinetu, Sedam Snežana i patuljak, Začarana pahulja, Taj ludi svet, Koktel bajka.

Pjesme Toda Nikoletića redovno su zastupljenne na smotrama recitatora, a za  veliki broj njih je urađena i muzika.  Pjesme Toda Nikoletića su komponovali: Radoslav Graić, Jovan Adamov, Nemanja Mihajlović, Lado Leš, Ivana Negativ, Gabor Lenđel, Ferenc Kovač, Dragana Mihajlović Bokan, Miša Blizanac, Mladen Matović, Ana i Marko  Klepić, Minja Marković, Teodora Bojović, Tamara Pajkanović, Ljubica Ilić, Dijana Bogićević Roganović, Rifat Ramović, grupa „Apsolutno Romantično“ i drugi…

Pored toga što je Nikoletić višestruko nagrađivani knjiženjvnik, poznat je i kao scenarista filma „Vuk bobice“, koji će premijerno biti prikazan krajem aprila ove godine. Osnivač je velikog broja literarnih festivala za djecu. Njegov stvaralački opus zastupljen je u: čitankama, lektiri, enciklopediji i brojnim antologijama.