Premijerno izvođenje klasičnog francuskog vodvilja Boing – Boing“, koju je Nikšićko pozorište insceniralo po tekstu poznatog komediografa Marka Kamelotija, održaće se u četvrtak – 19. maja, sa početkom u 20 sati, a prva repriza planirana je za sjutradan. Ulaznice po cijeni od pet (5) eura možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorištaod 10 do 20 sati. Premijera i repriza te komedije bila je povod  za održavanje PRES konferencije, na kojoj su autorski tim i glumci govorili o procesu stvaranja ovog scenskog djela, kojem će se publika rado vraćati. U to je uvjeren umjetnički direktor Pozorišta, Janko Jelić koji očekuje interesovanje i pozive od eminentnih pozorišta i festivala za gostovanje predstave iz najnovije produkcije. Tako će „Boing – Boing“, uvjeren je Jelić, okupljati ne samo nikšićku publiku, već i ljubitelje pozorišta iz drugih sredina u Crnoj Gori i van njenih granica.

Reditelj Rastislav Ćopić naglasio je da je tekst birao po mjeri ansambla. On je kazao da su autorski tim i glumački ansambl savladali sve poteškoće koje se neminovno nameću u procesu stvaranja, tako da je siguran da će Nikšićko pozorište imati dobru predstavu. Ćopić je podsjetio da je pozorište kolektivni čin i da je proces stvaranja bio veoma inspirativan.

Prema njegovoj ocjeni, publika između ostalog ide u pozorište jer joj je potrebna iluzija, mogućnost boljeg svijeta…

„Pozorište treba da postavlja velika pitanja, otvara važne teme i komunicira sa sadašnjošću jer je njegov cilj otkrivanje neke istine. Međutim, nije uvijek potrebno da pitanja koja otvaramo budu filozofska ili od kosmičkog značaja. Nekad je sasvim dovoljno podsjetiti na neke male istine, zaboravljene, a jednako bitne. Život je već sam po sebi dovoljno težak i komplikovan. Dok čovječanstvo u ovom trenutku možda ide ka svojoj propasti, zaboravljajući koliko je sve prolazno i promjenljivo, posle svega što smo prošli u poslednje vrijeme, čovjeka je potrebno podsjetiti da se smijje, igra i raduje. Da se vrati sebi. Ako nisam isuviše pretenciozan, nadam se da će ova predstava publiku podsjetiti na to da život, kakav takav, ima smisla“, poručio je reditelj Ćopić.

Dramaturškinja Isidora Milosavljević je adaptirala tekst, a ta intervencija je bila samo u određenim kontekstima.  

„Najveći trud uložen je da se napravi dovoljno prostora za komediju.Činjenica da je, uprkos izuzetno bogatoj nacionalnoj tradiciji, komedija Boing-boing jedan od najigranijih francuskih komada svih vremena trebalo bi da garantuje sigurnost pozorištu koje ga postavlja na repertoar da će publici ponuditi uzbudljivu, duhovitu i provokativu zabavu koju će oni s uživanjem gledati, a kojoj će se uvijek rado vraćati. Boing-boing, kao najbolji predstavnik svog žanra, podrazumijeva određene zadatosti, kao što su komika situacije, troje vrata koja određuju brz tempo, razigrane, dobre glumce… A naš ʹBoing-Boingʹ posjeduje sve ove elemente. Premještanjem ove komedije situacije, napisane 1960, u Pariz 1968. godine u doba studentskih demonstracija, uspostavlja se novi kontekst: radnja i zaplet su isti, ali su zato rizici pred kojima su likovi veći, a samim tim je veći i prostor za komediju“, cijeni dramaturškinja Milosavljević.

Likovni elementi daju posebnu umjetničku vrijednost predstavi, jer su scenografija, čije je djelo Vesne Sušić i kostimografija u rukopisu Ivane Ristić u potpunosti u službi dramske radnje.

Trudila sam se da scenu očistim od suvišnih detalja, da likovnost podredim epohi u kojoj se radnja dešava, tj. 1968. godini, i da predstavu visoko estetizujem“, kazala je scenografkinja Sušić. Kostimografkinja Ivana Ristić istakla je da se sa Vesnom Sušić našla na istim talasnim dužinama i da su se zajedno potrudile da ispoštuju epohu.

Uloge su povjerene glumcima: Stevanu Vukoviću, Maji Stojanović, Žani Gardašević Bulaatović, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću i Nikoli Vasiljeviću.

Stevan Vuković koji tumači glavni lik smatra da „preciznost koju tekst nosi zahtijeva veći nivo organizacione i glumačke odgovornosti i discipline, kao i da su glumci, bez obzira na preciznost žanra, uzeli za sebe prostor koji je zavodljiv za igru i koji će publici biti drag, prijemčiv i donijeti joj smijeh“.

Jovanu Krivokapiću je prijala promjena žanra, jer mu je kaže komedija dobro došla, nakon uloge u drami „Osvrni se u gnjevu“.

Maji Stojanović bilo je interensatno raditi na ovom projektu.

„Sve što nam treba sada je publika, koja će vidjeti našu snagu i to što smo napravili. A, koliko smo uspjeli, vidjećemo kroz interakciju sa publikom“, kazala je glumica Stojanović.

Žana Gardašević Bulatović nada se da će se publika uživati u predstavi, smijati i plakati od smijeha, kao što je protekla  atmosfera pripreme ovog vodvilja.