Sporazum o saradnji javnih ustanova: Nikšićkog pozorišta, Zahumlja i Doma kulture Čačak, koji je potpisan u Nikšiću 3. juna, predviđa zajedničku realizaciju brojnih programa iz pozorišne, filmske i muzičke umjetnosti i predstavlja polaznu osnova za buduću razmjenu programa ovih ustanova. Tekst porazuma su potpisali: Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta, Miodrag Čizmović, direktor Zahumlja i Radisav Luković, direktor Doma kulture Čačak. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Dražen Papić, predstavnik Kulturnog centra Novi Sad, grada koji je ove godine evropska prijestonica kulture.

Potpisnici sporazuma su istakli da saradnja neće podrazumijevati samo gostovanja umjetnika iz Nikšića u Čačak, i obratno, već i realizaciju zajedničkih programa.

Ovaj dokument predviđa afirmaciju kulture, promociju kulturne baštine i razvoj partnerstva kroz zajedničko organizovanje sadžaja kulture u Nikšiću i Čačku.

Za direktora Nikšićkog pozorišta, Radinka Krulanovića ovaj Sporazum je važan, prije svega, zbog saradnje i razmjene programa što je, prema njegovoj ocjeni, jedan od prioriteta u oblasti kulture, prije svega u dramskoj umjetnosti.

„Uvjeren sam da je ovaj Sporazum uvertira za saradnju ne samo u oblasti kulture, već i u drugim bitnim djelatnostima, gradova Nikšića i Čačka”, zaključio je Krulanović.

Direktor Doma kulture Čačak, Radisav Luković istakao je značaj stvaralaštva u kulturi, koja ljude i prostore spaja, a ne razdvaja. On je najavio skoro gostovanje u Nikšiću umjetnika iz Čačka.

Direktor „Zahumlja“, najstarije ustanove te vrste u Crnoj Gori, takođe je istakao značaj saradnje između ustanova kulture Nikšića i Čačka. Prema njegovoj ocjeni, predstavljanje umjetničkih sadržaja i programa u drugim sredinama vodi širenju horizonta, što je između ostalog i misija umjetnosti.