Septembarski repertoar Nikšićkog pozorišta, koji ujedno označava i početak pozorišne sezone 2022/2023, proteći će u znaku premijernih izvođenja komedije „Narodni poslanik“, Branislava Nušića u Nikšiću i Pljevljima. Projekat se radi u koprodukciji sa Centrom za kulturu u Pljevljima. Nikšićka premijera planirana je 30. septembra, sa početkom u 20 sati. Tu poznatu Nušićevu dramu, u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića, pljevaljska publika će imati priliku da odgleda dva dana ranije (srijeda – 28. septembar). Likove tumače: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Milica Kekić, Matija Memedović, Lazar Đurđević, Pavle Bogojević, Nebojša Vulanović, Dobrilo Čvorović i Velizar Kasalica. Pored reditelja Bulajića, u autorskom timu su Anka Gardašević, scenografkinja i Olivera Eraković, kostimografkinja. Cijena ulaznice za izvođenje u Nikšićkom pozorištu je pet (5) eura.

Još jedan projekat iz novije produkcije Nikšićkog pozorišta, takođe komediografskog žanra, predstava „Boing – Boing“ u septembru će biti izvedena na  večernjim scenama u Nikšiću i Pljevljima.

Taj poznati vodvilj, francuskog komediografa Marka Kamelotija, u režiji Rastislava Ćopića i dramatizaciji Isidore Milosavljević, nikšićka publika će odgledati u četvrtak, 8. septembra, sa početkom u 20 sati. Predstava dan kasnije (9. septembra) biće izvedena u Pljevljima. Cijena ulaznice za izvođenje na matičnoj sceni u Nikšiću je pet (5) eura, a učenici, studenti, penzioneri i lica sa invaliditetom imaju popust od 50%. Uloge u ovom komadu su povjerene: Stevanu Vukoviću, Jovanu Krivokapiću, Gordani Mićunović, Žani Gardašević Bulatović, Maji Stojanović i Nikoli Vasiljeviću. Scenografija je djelo Vesne Sušić, a kostimografiju je uradila Ivana Ristić.

Na Večenjoj sceni Nikšićkog pozorišta tokom ovog mjeseca, publika će odgledati i dvije monodrame – „Kralj magnovenja“ i „Knjigu o Milutinu – deo prvi“. Monodramu „Kralj magnovenja“ koja je na repertoaru 14. septembra, sa početkom u 20 sati,  izvodi Nikola Vasiljević, glumac Nikšićkog pozorišta, koji potpisuje adaptaciju i režiju ovog komada. Vasiljević je ovo scensko djelo uradio po tekstovima „Dnevnik jednog ludaka“ N. V. Gogolja i „Zvezdani dnevnici“, Stanislava Lema. Ulaz za publiku je besplatan.

Poznati beogradski pozorišni, filmski i televizijski glumac, Nenad Jezdić izvešće monodramu „Knjiga o Milutinu – deo prvi“, 18. septembra, sa početkom u 20 sati. Ovo scensko djelo je nastalo po tekstu Danka Popovića, u produkciji Zvezdara teatra. Cijena ulaznice je pet (5) eura.

Opština Nikšić i Nikšićko pozorište 15. septembra (u 10 i 12 sati) kao poklon đacima – prvacima organizuju izvođenja predstave „Šalalajkina ciciban čarolija“. Riječ je o autorskom projektu: Sofije Jeremić, Tijane Janković i Ivana Pantovića, nastalog u produkciji „Pan teatar“ Beograd.

Teatar „Akord“ gostuje na sceni Nikšićkog pozorišta, u ponedjeljak, 5. septembra, kada će izvesti dvije predstave. Prvo će (u 18 sati) nastupiti Akordov dječiji teatar sa predstavom „Slađanina bajka“, nastala po tekstu Đurđe Lili i režiji Dragana Kneževića. Dva sata kasnije počeće izvođenje komada „Narkotik bluz“, takođe u režiji Kneževića i produkciji Akordovogomladinskog teatra.

Večernja scena Pozorišta, 9. septembra, sa početkom u 20 sati, biće otvorena za talentovane mlade glumce – učenike JU Gimnazija „Stojan Cerović“ iz Nikšića, koji će se publici predstaviti u djelu „Besmrt u Kopenhagenu“, čiji tekst i režiju potpisuje Vukić Antović. U predstavi igraju:  Matija Gredić, Mina Milović, Andrea Drašković, Srđan Nenezić, Petar Vujović i Anja Barović. Ulaz za publiku je besplatan.

Za ljubitelje folklora, „Zahumlje“ u saradnji sa Nikšićkim pozorištem će tradicionalno u septembru prirediti koncert folklornog ansambla. Koncert je na repertoaru Pozorišta 29. septembra, sa početkom u 20 sat