Oktobarski repertoar Nikšićkog pozorišta donosi mnoštvo zanimljivih i umjetnički vrijednih dramskih naslova i drugih sadržaja koji se koncepcijski uklapaju sa pozorišnom umjetnošću. Izložbom radova No cocept, 1. oktobra publici će se u foajeu Pozorišta predstaviti grupa mladih nikšićkih umjetnika, raznovrsnom postavkom. Događaj se realizuje u okviru programa „Nikšićka kulturna scena“, a organizator je Opština Nikšić i Nikšićko pozorište. Centralni hol Pozorišta, sjutradan (nedjelja 2. oktobar) će bio mjesto za „Modnu noć uz lijepe stihove“, čiji su organizatori Dani models agencija Nikšić  i Nikšićko pozorište.

Najmlađa publika će u okviru „Dječije nedjelje“ imati priliku da uživa u čarima predstava „Pipi Duga Čarapa u kvizioneru“ i „Zemlja čudesa“. Prva na repertoaru (3. oktobra u terminima od 10  i 12 sati) je predstava „Pipi Duga Čarapa“ u produkciji „Pan teatra“ iz Beograda. Režiju ove dopadljive priče potpisuje Olivera ViktorovićĐurašković, a uloge tumače: Marta Milosavljević, Tijana Upčev i Ivan Ivanov. Predstavu „Zemlja čudesa“ u srijedu 5. oktobra (u 10 i 18 sati) izvešće pozorišne trupe „Čarobnjaci“ i JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića. Cijena ulaznice je dva (2) eura.

Program na Večernjoj sceni, 3. oktobra, sa početkom u 20 sati, otvariće monodrama „Milunka“, u izvođenju poznate glumice Vesne Stanković, koja je i autorka teksta. Ova predstava nastala je u produkciji teatra „Balkan novi pokret“ iz Beograda. Cijena ulaznice je pet (5) eura. Teatar „Balkan novi pokret“, u utorak, 4. oktobra, sa početkom u 20 sati izvešće komad „Ubi me kurje oko“, Vesne Stanković i Zorana Mijaljevića. Cijena ulaznice je pet (5) eura. Režiju potpisuje Vesna Stanković, koja je u glumačkoj podjeli sa Srđanom Ivanovićem i Milanom Kalinićem.

Nikšićko pozorište je 6. i 7. oktobra domaćin 17. Međunarodnom Nikšić gitar festivalu, čiji je organizator NVO „Anagastum guitar society“. Ovu tradicionalnu muzičku svečanost 6. oktobra, sa početkom u 20 sati će otvoriti koncert gudača Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Te večeri će nastupiti i solistkinja iz Poljske Bjanka Salati na gitari, koja je pobjednica prošlogodišnje Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat. Dan kasnije – petak, 7. oktobar rezervisan je za programski segment Festival plus, kada će takođe, u Nikšićkom pozorištu nastupiti Damir Imamović trio. Damir Imamović je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha, čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine. On će nastupiti sa Ivanom Đurić (violina) i Benjaminom Drijenčićem (truba). Nakon Festivala gitare scena Nikšićkog pozorišta 10. oktobra rezervisana je za koncert poznatog umjetnika Vlatka Stefanovskog i Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista. Dirigent je Predrag Kostović. Cijena ulaznice za ovaj koncert je pet (5) eura.

Nikšićko pozorište će sredinom oktobra (od 12. do 16. oktobra) sa predstavom „Boing – Boing“ gostovati u: Kragujevcu, Čačku, Lazarevcu i Zaječaru. Ansambl komedije „Boing – Boing“, Marka Kamelotija, u rediteljskoj postavci Rastislava Ćopića igraće u Kragujevcu na zatvarnju Međunarodnog festivala „Joakimfest“, u čast nagrađenih.

Predstavu će sjutradan (13. oktobra) odgledati publika u Dome kulture Čačak, a 14. oktobra ansambl će nastupiti u lazarevačkom Puls teatru. Sa izvedbom komedije „Boing – Boing“ u nedjelju 16. oktobra  u Zaječaru će početi tradicionalni Festival „Dani Zorana radmilovića“. U ovoj predstavi Nikšićkog pozorišta koja je imala premijeru u maju, u glumačkoj podjeli su: Stevan Vuković, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Maja Stojanović, Žana Gardašević Bulatović  i Nikola Vasiljević.

Večernja scena Nikšićkog pozorišta 21. oktobra ugostiće ansambl Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Udruženja „Putujući glumac“, koji će izvesti predstavu „Sedmi dan“, rađenu po romanu Gorana Vračara i režiji i dramatizaciji Aleksandra Lazića. Cijena ulaznice je pet (5) eura.

Oktobarski repertoar Nikšićkog pozorišta biće zatvoren (24. 10) izložbom „Tragovi u vremenu“ iz arhiva JU Muzeji i galerije.