Nikšićko pozorište organizuje PRES konferenciju povodom predstojećeg 18. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2022.
Konferencija će biti održana u VIP salonu Pozorišta, u četvrtak 3. novembra, sa početkom u 11 sati.
O programu i značaju Festivala govoriće direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala Radinko Krulanović i umjetnički direktor Pozorišta Janko Jelić, koji je i umjetnički rukovodilac Festivala.

Ovogodišnji Festival u ljepoti spoja teatra i književnosi

Međunarodni festival glumca je iz godine u godinu rastao, tako da će njegovo osamnaesto izdanje pokazati snagu i kvalitet ove jedinstvene smotre glume u Crnoj Gori i zemljama regiona. Ovo je, između ostalog, danas rekao na PRES konferenciji direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala, Radinko Krulanović, najavljujući kvalitetan festivalski repertoar. Zbog stečene reputacije i značaja nikšićkog Festivala glumca za dramsku umjetnost i kulturu Crne Gore, Krulanović se nada da će ubuduće naša država prepoznati i stati iza ove pozorišne svetkovine jer to kvalitetom zaslužuje. Selektorka festivala, glumica i producentkinja Jelena Strajkovac, prema riječima Krulanovića, odabrala je predstave izuzetnog kvaliteta, među kojima ima i nagrađivanih. Zbog toga će, istakao je direktor Pozorišta, Žiri (u sastavu: Tanja Bošković, predsjednica, i članovi Tanja Perišić i Slaviša Čurović) biti na muci da izaberu najbolje. Ovogodišnje izdanje Festivala realizuje se uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija, kao i privrednih preduzeća, institucija i pojedinaca – prijatelja Festivala i Nikšićkog pozorišta. Krulanović se zahvalio svim donatorima i sponzorima, a posebnu zahvalnost, kako je rekao, Pozorište duguje lokalnoj upravi, na čelu sa predsjednikom Opštine, Markom Kovačevićem.

Ovogodišnje izdanje Festivala, kako je ocijenio Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, će biti prepoznato po sprezi i ljepoti povezanosti teatra i književnosti.

Pored toga što će publika imati priliku da vidi veoma značajne, dobre i nagrađivane predstave i velika rediteljska i glumačka imena, scenska djela sa festivalskog repertoara se bave i velikim pitanjima. Glumce ćemo vidjeti u ulozi velikih književnih likova i tema. Biće ovo zanimljiva priča jer ćemo se sresti sa pozorištem koje u sebi nosi literaturu, veliku književnost. Publika će imati priliku da uživa u glumačkim bravurama u predstavama nastalim po djelima Lava Nikolajevića Tolstoja, Branislava Nušića, Franca Kafke, Aleksandra Tišme, Henrika Ibzena, rekao je Jelić. On je pojasnio da veza pozorišta i književnosti, kao i 130 godina od rođenja nobelovca Iva Andrića, su bili povod da slogan ovogodišnjeg Festivala bude „Iznenadimo se poznatima“. Podsjetimo Andrić je rekao: „Najveći efekat postiže se u poeziji kad pesniku pođe za rukom da čitaoca iznenadi nečim poznatim“.

Prema odabiru selektorke Festivala, Jelene Stajkovac, u zvaničnom – takmičarskom programu biće izvedeno šest predstava koje su nastale u produkciji i koprodukciji renomiranih pozorišnih kuća iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije i sedma u čast nagrađenih.

Festivalski repertoar otvoriće 7. novembra predstava Ana Karenjina u produkciji Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, teatra na mađarskom jeziku u Srbiji.

Druge festivalske večeri (8. novembra) nastupiće ansambl zagrebačkog Teatra „EXIT, koji će izvesti komad Realisti.

Koproducentski projekat Upotreba čoveka, Novog tvrđava teatra iz Novog Sada, Grad teatra iz Budve, Novosadskog pozorištaÚjvidéki Színház i East West Centra iz Sarajeva na repertoaru Festivala je 9. novembra.

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice i Centar za kulturu iz Tivta 10. novembra izvešće predstavu Pokojnik.

Nacionalni teatar Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo11. novembra na nikšićkom Festivalu predstaviće se komadom Umjetnik u gladovanju.

Zvanični takmičarski program 18. Međunarodnog festivala glumca, 12. novembra zatvoriće predstava Neprijatelj naroda, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

Posljednje večeri Festivala, nakon uručenja nagrada, u čast laureata biće izvedena komedija Narodni poslanik, koproducentski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja. Nakon izvođenja predstava, u PRES sali Pozorišta, organizovaće se razgovori o komadima festivalskog programa, a moderator je Vanja Kovačević, novinar i publicista.

Na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću tradicionalno se dodjeljuje pet glumačkih nagrada: GRAND PRIXza najbolju mušku ulogu, GRAND PRIXza najbolju žensku ulogu, GRAND PRIXza najbolju epizodnu mušku ulogu, GRAND PRIXza najbolju epizodnu žensku ulogu i GRAND PRIXza najbolji partnerski odnos na sceni.

Nagrade će biti uručene na dan zatvaranja Festivala – 13. novembra.