U Nikšićkom pozorištu danas je, uoči otvaranja 18. Međunarodnog festivala glumca, potpisan Protokol o dugoročnoj saradnji između Nikšićkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Protokol su potpisali direktori tih teatarskih ustanova, Radinko Krulanović i Mladen Knežević. Potpisivanju tog značajnog dokumenta prisustvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević i umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

Potpisani protokol je samo jedan u nizu dokumenata koji će Nikšićkom pozorištu otvoriti vrata saradnje sa velikim pozorišnim kućama iz zemalja Regiona. Ta saradnja se vidi kao  stabilan oslonac za angažovanje najvećih reditelja, najznačajnijih glumaca, a najbitnija je zbog publike iz svih zemalja u kojima se govori istim jezikom.

Pozorišta iz Nikšića i Kragujevca imaju bogatu tradiciju. Nikšićko pozorište od izvođenja predstava „Slobodarka“ (16. februara 1884) spojilo je tri vijeka, a Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca (15. februar 1835) je najstarije Pozorište u Srbiji. Vjekovna tradicija je za poštovanje, ali je ona dobra samo kada se stvara, ocijenjeno je u razgovorima prilikom potpisisivanja dokumenta o dugoročnoj saradnji.

Protokol je u tom pravcu koncipiran na obostranim interesima jer predviđa najbolje moguće uslove za pozorišnu i druge vidove kulturne saradnje Pozorišta iz Nikšića i Kragujevca. Učesnici protokola saglasni su da u okviru svojih mogućnosti obezbijede recipročna gostovanja Knjaževsko-srpskog teatra na pozornici Nikšićkog pozorišta i Nikšićkog pozorišta na pozornici Knjaževsko-srpskog teatra. Taj dokument u budućnosti predviđa realizaciju koproducentskih projekata, te upoznavanje umjetnika, i uspostavljanje različitih vidova njihove saradnje, koji su od interesa za potpisnike ovog Protokola.

Pored razmjene repertoarskih programa i uspostavljanje koproducentskih veza, potpisani Protokol za direktora Knjaževsko-srpskog pozorišta Mladena Kneževića značajan je, prije svega, zbog zajedničkog nastupa prema institucijama koje će podržati ovu saradnju.

Iako još nijesmo razgovarali o potencijalnim projektima, ovo je dobar početak za njihovu realizaciju, budući da smo već uspostavili saradnju. Na nama je da ovo sprovedemo i da prihvatimo kao dar i da nastavimo da radimo na tom putu, ocijenio je Knežević.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović istakao je da je za njega „najznačajnija produkcija susret sa ljudima“. Takav jedan susret, podsjetio je Krulanović desio se u oktobru kada je Nikšićko pozorište, na poziv Pozorišta iz Kragujevca, sa predstavom „Boing – Boing“ zatvorilo jednu od najznačajnih pozorišnih smotri „Joakim fest“.

Ti naši raniji razgovori bili su posvećeni saradnji i suštinski su usmjereni ka tom cilju. Posebna čast je da Nikšićko pozorište, koje ima dugu tradiciju, uspostavi saradnju sa Pozorištem iz 1835. godine. Vrijeme će pokazati da ova priča ima svoje uporište u budućim vidovima saradnje, kroz projekte koje ćemo predstaviti publici u Nikšiću i Kragujevcu, kazao je Krulanović.

Potpisivanje Protokola o saradnji teatarskih ustanova Nikšića i Kragujevca početak je saradnje ta dva grada i na drugim poljima, kazao je predsjednik Opštine Nikšić.

Kada se sjetimo važnih datuma i toga ko smo i šta smo, onda se može vidjeti i značaj ovog Protokola. Nedavno sam se susreo sa predsjednikom Opštine Kragujevac, Nikolom Dašićem i razgovarali smo o određenoj saradnji.  Naše ustanove kulture su nas u tome pretekle , što govori da kultura ima puno veći potencijal nego zvanična politika. Ovaj današnji događaj je potvrda da su kulturne integracije brže od političkih,  koje tek treba da uslijede. Ostaje nam da se ugledamo na vas, na naše institucije kulture i da sve što radimo u kulturi pretočimo na polje drugih vidova saradnje između naših gradova, koje može biti sadržajno jer su Kragujevac i Nikšić dosta slični gradovi. Dobar primjer za to je da nam pozorišta skoro istog dana proslavljaju rođendan. Pozorište iz Kragujevca slavi svoj Dan 15. februara kada se obilježava Prvi srpski ustanak. Taj praznik Sretenja upućuje na ovo današnje sretanje. Snaga i moć kulture i njenih pregalaca je velika, zato se na kulturu moramo oslanjati i onda kada nam je teško. Ovaj današnji korak će nam u tome mnogo pomoći i dati podsticaj da Nikšić i Kragujevac  u budućnosti mnogo bolje sarađuju, rekao je predsjednik Kovačević.