U Nikšićkom pozorištu večeras počinje 18. Međunarodni festival glumca Nikšić 2022. Nakon prigodne svečenasti na kojoj će biti Festival zvanično otvoren, takmičarski program glumačke smotre počeće izvođenjem predstave „Ana Karenjina“ u produkciji Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház, teatra na mađarskom jeziku u Srbiji.
Predstava je rađena prema istoimenom, poznatom romanu Lava Tolstoja, a premijeru je imala krajem oktobra 2019. godine. Ovo djelo na scenu je postavio makedonski reditelj Dejan Projkovski, kome su ostvarenja ruskog realizma bliska, s obzirom na to da se bavio inscenacijom romana Dostojevskog „Braća Karamazovi“ i „Kockar“. U autorskom timu, pored reditelja Projkovskog su: saradnik reditelja Atila Klinče, koreografkinja Olga Panga, Goran Trajkovski koji je radio muziku, scenograf Valentin Svetozarev, kostimografkinja Marija Pupučevska, asistentkinja koreografa Viki Dineva i asistent reditelja Lehel Šoltiš.
Uloge tumače mnogobrojna glumačka ekipa: Timea Filep (Ana Karenjina), Atila Nemet (Aleksej Karenjin), Arpad Mesaroš (Aleksej Vronski), Zoltan Širmer (Stepan Oblonski), Gabriela Crnković/Judit Laslo (Darja Doli Oblonska), Gabor Pongo (Konstantin Dmitrič Ljevin), Dina Dedović Tomić/Blanka Dieneš (Katerina Kiti Aleksandrovna), Agota Ferenc (Betsi Tverska), Robert Ožvar (Serpuhovski), Livia Banka (Lidija Ivanovna), Terezia Figura (Agafja), Adam Baji/Martin Bohocki (Serjoža). U ostalim ulogama su: Fani Dupak, Lea Grešak, Anabela Hodik, Daniel Husta, Čaba Kemiveš, Adam Ađaš, Lehel Šoltiš, Regina Sabo, Bence Salai, Benjamin Varga i djeca: Dora Repštok, Anđela Pašćan, Čila Turo, Teofil Trkulja.
Reditelj Projkovski je u izjavi za novosadski „Dnevnik“objasnio da se njegova inscenacija romana „Ane Karenjine“ ne bavi toliko formom vremena, koliko suštinom, odnosno ljudima koji se do kosti i do bola, trude da nekako pronađu svoj put, smisao, da nađu definiciju šta znači sreća, šta znači voljeti.
I sama Karenjina se u jednom trenutku postavlja kao Sizif. Ona se svaki dan, kao Sizif, popne na brdo, gdje traži smisao života, pravu ljubav i sreću. Nešto se polomi, i opet kreće iz početka da traži taj smisao, objasnio je Projkovski.
Most ka Tolstojevoj epohi, Projkovski pravi kroz scenografska i kostimografska rješenja.
Neka vrsta mosta s tim vremenom se ipak pravi, kada se pogleda scenografija, koja je sva u crnom drvetu, masivna, tako da gotovo može da se stekne privid da se predstava događa u Tolstojevo doba, ali se ipak radi o sadašnjem trenutku. Svaka predstava je savremena po svom pristupu, po načinu na koji je tretiramo, kako emotivno prolazimo kroz temu, dok scenografija i kostimografija grade taj most ka Tolstojevoj epohi
, pojasnio je reditelj Projkovski.
U kritici Igora Burića zaključuje se da je „ova ispričana priča lijepo uprizorena“ iako je nepoznata dramatizacija i da će se rado gledati, kod publike koja je željna „pravog, klasičnog pozorišta. Ili kod one koja više ne želi i ne voli da čita.“ Predstava je do sada imala zapažena učešća na brojnim festivalima.
Prema odabiru selektorke Festivala, Jelene Stajkovac, u zvaničnom – takmičarskom programu, pored „Ane Karenjine“, narednih dana biće izvedeno pet predstava koje su nastale u produkciji i koprodukciji renomiranih pozorišnih kuća iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije i šesta u čast nagrađenih. Druge festivalske večeri (8. novembra) nastupiće ansambl zagrebačkog Teatar „EXIT“, koji će izvesti komad „Realisti“. Koproducentski projekat „Upotreba čoveka“, Novog tvrđava teatra iz Novog Sada, Grad teatra iz Budve, Újvidéki Színház – Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Sarajeva na repertoaru Festivala je 9. novembra. Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice i Centar za kulturu iz Tivta 10. novembra izvešće predstavu „Pokojnik“. Nacionalni teatar Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo 11. novembra predstaviće se sa komadom „Umjetnik u gladovanju“. Zvanični takmičarski program XVII Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2022 zatvoriće predstava „Neprijatelj naroda“, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja. Posljednje večeri Festivala, nakon uručenja nagrada, u čast laureata biće izvedena komedija „Narodni poslanik“, koproducentski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja.
Na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću tradicionalno se dodjeljuje pet glumačkih nagrada: Grand Prix za najbolju mušku ulogu, Grand Prixza najbolju žensku ulogu, Grand Prix za najbolju epizodnu mušku ulogu, Grand Prix za najbolju epizodnu žensku ulogu i Grand Prix za najbolji partnerski odnos na sceni. Ko će od glumaca dobiti te prestižne nagrade odlučiće Žiri u sastavu:Tanja Bošković, predsjednica, Slaviša Čurović i Tanja Perišić, članovi.
Moto Festivala je IZNENADIMO SE POZNATIM! Tim sloganom Nikšićko pozorište kao producent i organizator smotre glume želio je da skrene pažnju na inscenaciju značajnih djela svjetske i domaće književnosti i estetiku dramske umjetnosti. Oni su vjekovima, kako je ocijenila selektorka Festivala Jelena Stajkovac, tražili „odgovore na pitanja koja muče čovjeka“, u kojem centralno mjesto pripada iskonskoj potrebi čovjeka za slobodom.
Pred nama su poznati likovi drama čijoj se neprestanoj borbi za slobodu iznova divimo, možda jer i sebe neprestano iznenađujemo sopstvenim naporom koji svakodnevno ulažemo ne bismo li bili apsolutno slobodni, zaključila je Stajkovac nakon odabira predstava za festivalski repertoar.