Predstava Pokojnik“, koju je po tekstu Branislava Nušića, režirao i adaptirao Egon Savin, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Centra za kulturu Tivat, biće izvedena večeras – četvrtog dana (10. novembra) Festivala glumca u Nikšiću. Pored Savina koji je odabrao i muziku, u autorskom timu su: scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, Dubravka Drakić zadužena za scenski govor, izvršna producentkinja Nela Otašević i asistentkinja reditelja Radmila Božović. Nušićeve junake igraju: Marko Baćović (Spasoje Blagojević), Bojan Dimitrijević (Pavle Marić), Branka Otašević (Rina), Goran Vujović (Anto), Aleksandar Radulović (Milan Novaković), Stefan Vuković/Lazar Dragojević (Ljubomir), Slavko Kalezić (Milo), Slobodan Marunović (Gospodin Đurić), Stevan Vuković (Mladen Đaković), Dejan Ivanić (Aljoša), Stevan Radusinović (Adolf Švarc), Radmila Božović (Sofija), Jadranka Mamić (Marija), Dragan Račić (Agent), Slobodan Vujadinović (Žandar). Predstava je premijerno izvedena 30. jula na tivatskim „Purgatorijama“ – Međunarodnom festivalu mediteranskog teatra, a premijera i reprize u CNP-u održane su  6. 7. i 8. oktobra, čime je nacionalni teatar otvorio aktuelnu pozorišnu sezonu.

Ova verzija „Pokojnika“ prilagođena je crnogorskom mentalitetskom i jezičkom miljeu i kontekstu. Reditelj Savin, govoreći o satiričnom značenju Nušićeve komedije, pojasnio je da to đelo daje „sliku društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka“.

U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom ličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u „Pokojniku“ je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovđe sumornom slikom i oporim razrješenjem bez perspektive. Zato je satirično značenje „Pokojnika“ potpuno i veoma efektno. Nušić se u „Pokojniku“ predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsmijehe društvu i pojedincu dovodeći ih u neodoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva ali i bezakonje i korpuciju na kojima počiva čitav društveni poredak. Nušić je uspio u „Pokojniku“ da napravi takve psihološke situacije u kojima maska mora da padne. I pokaže se pravo lice pojedinca, ali ne samo pojedinca nego i društva. To je veliki domet Nušića. Komedija je sredstvo, a ne cilj. Sredstvo da izoštrimo svoj satirički, kritički pogled na društvo, rekao je Savin na press konferenciji upriličenoj povodom tivatske premijere.

Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka cijeni da je „režija Egona Savina preovlađujuće realistička“, jer su „likovi određeni suptilnom psihološkom vjerodostojnošću i skoro opipljivom težinom dramskog izraza.“

Pokojnik pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma, ni onog blagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama. Mislim da se to jako dobro vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu, ocijenila je pozorišna kritičarka Tasić.