Proglašenjem pobjednika i izvođenjem predstave „Narodni poslanik“ u čast nagrađenih, večeras je u Nikšiću završen „18. Međunarodni festival glumca“. Festival je prigodnim riječima zatvorio umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

Žiri Festivala (Tanja Bošković, predsjednica, Slaviša Čurović i Tanja Perišić, članovi), jednoglasno je donio Odluku da Nagrada za glavnu mušku ulogu pripadne Nikoli Ristanovskom, za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi „Neprijatelj naroda“, a Nagrada za glavnu žensku ulogu, Marti Bereš u ulozi Vere Kroner, u predstavi „Upotreba čoveka“. Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala je Dušanu Vukašinoviću za ulogu Milinka Božića, u predstavi „Upotreba čoveka, a Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodijeljena je Niki Ivančić za uloge u predstavi „Realisti“, Teatra EHIT iz Zagreba. Nagrada za najbolji partnerski odnos na sceni pripala je TimeiFilip i Arpadu Mesarošu za uloge Ane Karenjine i Vronskog u predstavi „Ana Karenjina“.

Tekst Odluke Žirija i obrazloženja objavljujemo integralno:

Žiri Festivala glumca u Nikšiću, u sastavu Tanja Bošković, kao predsjednica žirija i Tanja Perišić i Slaviša Čurović, kao članovi, donijela je JEDNOGLASNO sledeće odluke povodom pet nagrada koje ovaj Festival dodjeljuje.

  1. Nagrada za partnersku igru dodjeljuje se: Timei Filip i Arpadu Mesarošu za uloge Ane Karenjine i Vronskog u predstavi Ana Karenjinja, Novosadskog pzorišta, u režiji Dejana Projkovskog, zbog nesebične odluke glumaca da istinito, promišljeno i nadasve uzajamno donesu ljubav, tragediju i žar nadanja na scenu. Utoliko prije jer je Timea Filip uskočila u ulogu Karenjine a publika i žiri su se toliko poistovjetili sa igrom ovog para kao da su na sceni više stotina puta. Svedenim, ponekad i radikalnim glumačkim metodama su opravdali velikog pisca Tolstoja i uvjerljivo prenijeli jedan od najvećih romana na scenu.
  1. Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu – Nika Ivančić. Nesebično prateći sve sudionike komada Jurea Karasa, Realisti, u režiji Matka Raguža, glumica Teatra EXIT iz Zagreba, Nika Ivančić, je svedenim izrazom, nepotiskivanim idejama da svoje uloge donese tačno upotrijebila sva glumačka sredstva koja pojedinac može da ima i time pokazala kako se svaka rečenica pamti kada je izgovori neko sa punim uvjerenjem, u nešabloniranom žanru kakav je krasio predstavu Realisti.

3.Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu – Dušan Vukašinović za ulogu Milinka Božića. Igrajući na ivici komičnog i patetičnog, mladi glumac Vukašinović i izvođenju u predstavi UPOTREBA ČOVEKA, po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića  glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, donio je neophodnu snagu, ali i snalažljivost da sa uvjerenjem u izgovoreno se približi najviše moguće realizmu i time pokazao da mlad glumac mora slijediti put istine.

2.Nagrada za glavnu žensku ulogu – Marta Bereš u ulozi Vere Kroner, u predstavi UPOTREBA ČOVEKA, po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića  glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, dala je svom liku svaki aspekt glumačke tehnike. Nadahnuto, poletno, veselo, bodro I umjetnički je nosila izuzetno teško breme tragične heroina, te sa nesebičnom snagom, efikasnim sredstvima donijela vjerovanje svakog gledaoca da je pred nama najbolje realistično pozorište u maniru Stanislavskog. Ova borba da se pokaže cio aspekt sredstava i hrabrost da se ogoli sopstvena ličnost zarad uloge je put koji mladi  glumci treba da slijede  i nastave.

1.Nagrada za glavnu mušku ulogu – Nikoli Ristanovskom, za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi NEPRIJATELJ NARODA, po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Nine Nikolić, a u izvođenjue Makedonskog narodnog teatra, Skopje. Nadahnuto, s minimalnim sredstvima, sa tolikom harizmom, Ristanovski je pokazao MASTER KLAS glume u cijelom regionu. Savršenim vladanjem scenom, savršenim govorom na istoj, inteligentnim rešenjima problematike ogromnih monologa, partenrskom igrom u kojoj jasno pokazuje pravce lika, sa izraženom hrabrošću da se i iz kontre može igrati hrabrost, time pokazujući da je svaki čovjek mogućno hrabar, Ristanovski je oglolio srž lika i najkomplikovanijim glumačkim sredstvima dao smisao običnih, svakodnevnih stvari, koje su za nas sve otkrovenje a za ovog veličanstvenog glumca samo još jedna hrabrost i znanje koje nam je donio na scenu i pokazao.