Proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada i izvođenjem predstave „Narodni poslanik“ (koprodukcija Nikšićko pozorište i Centar za kulturu Pljevlja), večeras (13. novembar) će biti spuštena zavjesa na osamnaesto izdanje „Međunarodnog festivala glumca“.

U zvaničnom – takmičarskom programu Festivala, po odabiru selektorke Jelene Stajkovac, tokom minulih sedam dana izvedeno je šest predstava renomiranih teatarskih kuća iz Crne Gore i zemalja Regiona: „Ana Karenjina“ (Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, teataa na mađarskom jeziku u Srbiji), „Realisti“ (EHIT Zagreb), „Upotreba čoveka“ (Novi tvrđava teatar iz Novog Sada, Grad teatar Budva, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház i East West Centar iz Sarajeva, „Pokojnik“ (Crnogorsko narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat), „Umjetnik u gladovanju“ (Narodno pozorište Sarajevo) i „Neprijatelj naroda“ (Makedonski narodni teatar Skoplje).

Moto ovogodišnjeg Festivala je IZNENADIMO SE POZNATIM, čime je organizator želio da skrene pažnju na vezu pozorišta i književnosti, kao i na 130 godina od rođenja nobelovca Iva Andrića. Podsjetimo Andrić je rekao: „Najveći efekat postiže se u poeziji kad pesniku pođe za rukom da čitaoca iznenadi nečim poznatim“.

Nikšićko pozorište, Festival je realizovalo uz podršku Ministarstva kulture i medija i Opštine Nikšić, kao i drugih poštovalaca dramske umjetnosti.