Dramski, decembarski repertoar Nikšićkog pozorišta koji će biti realizovan pod sloganom „Pretprazničke večeri“ otvoriće predstave beogradskih producentskih kuća. Predstava „Sin“ nastala u koprodukciji Ateljea 212 i Beoa Arta na repertoaru je 5. decembra, sa početkom u 20 sati. Ta predstava je rađena po tekstu francuskog pisca Florijana Zelera i njegov je treći komad triologije, unutar koje pisac istražuje porodične odnose, uvijek fokusirajući jednog člana porodice. Režiju je uradila Ana Tomović, koja potpisuje i izbor muzike. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Momirka Bailović, scenografkinja Jasmina Holbus, a za scenski pokret bilo je zadužen Damjan Kecojević. Uloge tumače: Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević, Branislav Zeremski, Relja Janković.

Komad „Sin“ pažnju usmjerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju Nikolasa, sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja. Pisac vješto i precizno istražuje osjećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose.

Cijena ulaznice je pet (5) eura. Ulaznice možete kupiti na biletranici Nikšićkog pozorišta od 10 do 20 sati.

 

 

 

Koproducentski projekat „Sitnice koje život znače“, Narodnog pozorišta Beograd, Beo Art 2015 i Centra za kulturu Tivat, na sceni Nikšićkog pozorišta, će biti izveden u utorak, 6. decembra, sa početkom u 20 sati. Komad je rađen po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova.

U toj predstavi o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare – „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korjena promijeni svoj karakter, glavnu ulogu tumači Mladen Andrejević, a u podjeli su Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo). Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret.

Naglašavajući da je tema predstave to kako živimo jedni sa drugima, da li zapravo u tim najbliskijim, najintimnijim odnosima zaboravimo da kažemo hvala, reditelj Andrej Nosov je istakao da to pitanje još više dobija na značaju u aktuelnom društvu, gdje ljudi više pažnje poklanjanju savremenoj tehnologiji i virtuelnim druženjima, nego pravom životu jednih sa drugima.

Radeći na ovom komadu, uz sve izazove, prije svega kreativne, meni je najvažnija stvar bila da postignemo zajedništvo u ekipi. Vremenom smo izgubili tu stalnu potrebu da živimo sa drugim ljudima. To je nekako pretvoreno u jedan udaljeni život, bez kontakta među ljudima, podvukao je Nosov.

Cijena ulaznice je pet (5) eura. Ulaznice možete kupiti na biletranici Nikšićkog pozorišta od 10 do 20 sati.

 

Čovjek visine, u produkciji Beo Arta 2015 biće izvedena u Nikšiću u srijedu 7. decembra, sa početkom u 20 sati. Predstava je nastala po tekstu Ane Đorđević i u režiji Jane Maričić. Uloge su povjerene Nebojši Milovanoviću i Bojanu Žiroviću.

Autorka teksta Ana Đorđević navodi da je drama „Čovjek visina“ inspirisana životom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitrofana Bana (Grbalj, 1841-Cetinje, 1920). Priča je bazirana jednim dijelom na autobiografskim spisima objavljenim pod nazivom „Životopis ili Uspomene iz života Mitropolita Mitrofana Bana“, a drugim na fikciji. Radnja dramskog teksta smještena je u Cetinjski manastir i dešava se 1920, nekoliko mjeseci pred smrt Mitrofana Bana. Ona opisuje u potpunosti izmišljen, ali moguć, susret samog Mitropolita sa slikarem Urošem Predićem, povodom obnove kapele na Lovćenu, i sukoba mišljenja u vezi sa načinom na koji bi se ona izvela, između kralja Aleksandra Karađorđevića i pravoslavne crkve.

Prije stotinu godina, neposredno posle Velikog rata, jedni su nepokolebljivo vjerovali u napredak nakon užasa, dok su drugima ratne traume usadile oprez, gorčinu, pesimizam. Ni danas ne znamo koji su bolje znali, znamo samo da je mir i za jedne i za druge kratko trajao. U takvim okolnostima velike ličnosti malih naroda djeluju apsurdno beznačajno, istorijski neprimjetno. Ipak, ostaju sjećanja na njihove ideje, predviđanja, strahove, koji se ni po čemu ne razlikuju od govora zapamćenih mislilaca. Zato se valja podsjetiti na ono što imamo i one koje smo imali. A njihova zapitanost ostaće i naša: da li trajanje i opstanak znače razumjeti vrijeme i promjene, ili sačuvati izvorni trenutak pripisujući mu vječnost, riječi su rediteljke Jane Maričić.

Cijena ulaznice je pet (5) eura. Ulaznice možete kupiti na biletranici Nikšićkog pozorišta od 10 do 20 sati.