Monodrama „Zlostavljanje“, u izvođenju Jovane Todorović na repertoaru Nikšićkog pozorišta je u ponedjeljak, 23. januara, sa početkom u 20 sati. Dramatizaciju ove Andrićeve pripovijetke, za produkciju Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), odradio je Siniša Kovačević, a premijerno je izvedena 16. novembra 2021. godine na Sceni Studio.  Cijena ulaznice je pet (5) eura. Biletarnica Nikšićkog pozorišta otvorena je radnim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

„Iako se Andrić opire sceni, ova dramatizacija je vrijedan i uspješan pokušaj da se uhvati jedan sudbonosni dramski trenutak u kome se prelama sudbina jedne žene, trenutak oslobađanja od stege koju nameće malograđanska sredina. Siniša Kovačević kroz ovu dramatizaciju protkanu Andrićevom vanvremenskom riječju opisuje na jedan izuzetno i danas aktuelan način“, navodi se u producentskoj najavi CNP-a.

Radnja drame se dešava u periodu između dva svjetska rata. U njoj se opisuje život jedne mlade žene koja je iz siromašne porodice udata u bogatu kuću za uticajnog privrednika Andriju Zerekovića. Gledaoci ubrzo otkrivaju koliko je život u bogatoj kući, uz muža kojeg svi poštuju i uvažavaju, Anici težak i nesnosan i kako se ona suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku.

Scenografiju je uradila Ivanka Vana Prelević, kostime Gordana Bulatović, a dizajn svjetla potpisuje Mili Malović.

Glumica Jovana Todorović je rođena u Budvi 1988. godine. Glumu je diplomirala i magistrirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vide Ognjenović kojoj je bila i asistentkinja na predmetu gluma. Monodrama „Zlostavljanje“  nastala je kao dio njenog pripravničkog rada koji je je obavljala u Crnogorskom narodnom pozorištu.