Izložbom „Crnogorska pozorišna povijest“, u ponedjeljak (6. februar, u 18 sati)  Nikšićko pozorište otvora februarski repertoar, a istovremeno u KIC-u „Budo Tomović“ počinje program MAKADO Festivala. O postavci ove izložbe u foajeu KIC-a “Budo Tomović” će govoriti publicista i novinar Vanja Kovačević i autorka Slavojka Marojević, urednica Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta. Dizajn je djelo akademskog slikara Darka Musića, a grafičku obradu rukopisa i fotografija potpisao je Ranko Radulović.

Projekat „Crnogorska pozorišna povijest“ koncipiran je u formi ilustrativno-narativnovog karaktera i ukazuje na kretanja u razvoju dramske umjetnosti i produkcije na prostoru Crne Gore, od ranih oblika scenskih izraza do savremenog teatra na lokalnom i nacionalnom nivou. Prikupljena izvorna, dokumentarna građa, fotografijom i propratnim tekstom prezentovana je na 13 panoa, na kojima je predstavljen razvoj dramske umjetnosti u: Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Kotoru, Budvi, Baru, Tivtu, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Herceg Novom. Centralni pano je naslovni i na njemu je sublimiran istorijat dramske umjetnosti u Crnoj Gori.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta ovaj projekat realizovala je u maju 2019. godine uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, obilježavajući dva značajna jubileja – 135 godina kontinuiranog pozorišnog života u Crnoj Gori, odnosno bogate nikšićke pozorišne tradicije i dvije decenije postojanja i rada JU Nikšićko pozorište.

Od produkcije do danas, ovu izložbu je odgledala publika u sedam gradova u Crnoj Gori. Podgorička publika ovu postavku moći će da odgleda do 13. februara, kada će dodjelom nagrada biti završeno ovogodišnje izdanje Festivala MAKADO.