Gradsko pozorište iz Podgorice gostuje u Nikšićkom pozorištu u utorak 28. februara kada će, sa početkom u 18 sati, biti izvedena predstava Aladinova čarobna lampa(5 +). Ulaznice po cijeni od pet (5) eura možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta od 22. februara do termina izvođenja predstave (izuzev vikenda), u intervalu od 10 do 20 sati.

Riječ je o novoj predstavi sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta u režiji Milana Karadžića, koja je premijerno izvedena početkom novembra 2022. godine. Bajku iz čuvene persijske zbirke pripovjedaka „1001 noć“ pozorištu je prilagodio Nikolas Stjuart Grej u verziji „Nove lampe za stare“, a dramatizaciju za Gradsko pozorište napisao je Igor Bojović. Scenografiju za predstavu potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević.

U predstavi uloge tumače: Lazar Đurđević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Maja Šarenac, Emir Ćatović/Vukan Pejović, Stefan Vuković, Marija Đurić i Davor Dragojević.

Reditelj Milan Karadžić u najavi inscenacije ovog djela istakao je nužnost ovakve predstave u vremenu u kojem živimo.

Svjestan da su  velike filmske industrije uveliko i moćno koristile ovu riznicu bajki, pa i priču o Aladinu, a da pozorište ne može da prati tehnološka dostignuća filma, odlučio sam se da, na bazi odlične dramatizacije Nikolasa Stjuarta Greja i osvaremenjene duhovite adaptacije Igora Bojovića, ispričam  priču u maniru klasičnog teatra za djecu, posvetivši se glumačkoj igri i nijansama dramskog teksta, u svedenoj ali funkcionalnoj scenografiji, uz kostime koji kao da dolaze iz Šeherzadinog vremena. Pozorište koje slijedi vedrinu duha, scensku razigranost uz neminovnost naravoučenija kojeg bajka nudi, bile su moje rediteljske i poetičke nakane u Gradskom pozorištu Podgorica, izjavio je reditelj Karadžić uoči premijere.

Pojašnjavajući riznicu persijskih bajki, pod naslovima „1001 noć“ ili „Arapske noći“, on je rekao da one vjekovima predstavljaju obaveznu literaturu odrastanja djece na svim kontinentima, doživljavajući neminovne promjene, shodno vremenima koja određuju nove interpretacije.

Kažu da je „Aladinova čarobna lampa“ bila prva priča koju je Šeherzada ispričala. Arhetipska čežnja za čudom koje će ispuniti sve naše želje sa ishodima srećnog kraja za one koji su vrijedni, dobri i koji vole snažno, itekako nam je potrebna u ovom vremenu, ocijenio je Karadžić.

 

 

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević cijeni da se ovaj naslov sigurno tiče svih nas, a posebno najmlađe publike.

Najvažnija u ovoj predstavi su poruke o ljubavi, empatiji, ljudskim vrijednostima, čemu treba da učimo našu najmlađu publiku, a što smo, mi stariji, čini mi se, dosta izgubili.

Igor Bojović i Milan Karadžić su osvjedočeni dvojac koji je napravio mnoge hitove. Spisku njihovih scenski upečatljivih djela pripada i ovaj komad, s obzirom na raskošnost u igri, tekst, temu, kostime, muziku, koreografiju i druge scenske efekte i elemente koji su zastupljeni u ovoj predstavi, zaključio je Kovačević.