Na martovskom repertoaru Nikšićkog pozorišta, publika će imati priliku da uživa u jedanaest događaja, od kojih su osam naslova iz produkcije dramske umjetnosti. Na programu je jedno poetsko-muzičko veče, koncert i višemedijska izložba. Centralni događaj repertoara Pozorišta za ovaj mjesec je premijerno i prvo reprizno izvođenje predstave za djecu „Bajka o elektricitetu“ (8+) koja su planirana za 21. (u 18 sati) i 22. marta, sa početkom u 10 sati. Ovaj edukativno – zabavni komad radi se po tekstu Milene Bogavac, poznate beogradske spisateljice, dramaturškinje i rediteljke. Adaptaciju i dramatizaciju uradio je Milo Vučinić koji potpisuje i režiju ovog komada. U autorskom timu, pored Vučinića su Sara Mićunović zadužena za muziku i Vesna Sušić kojoj su povjerane scenografija i kostimograafija. Producentica ovog djela za najmlađu publiku je Milica Burić. U glumačkoj podjeli su: Nikola Vasiljević (Nikola Tesla, Gusan Gnusan, Sveštenik – otac Nikolin), Matija Memedović (Mali Nikola), Kristijan Blečić (Gospodin Sijalica), Maja Stojanović (Šarlota, Majka Nikole Tesle i Mačka) i Milica Kekić (Golubica Bela).

Kao rezultat uspostavljene saradnje sa producentskim ustanovama iz Crne Gore i okruženja, ljubitelji dramske umjetnosti imaće priliku da odgledaju dvije predstave za večernju scenu iz nedavne produkcije Nikšićkog pozorišta. Tako će ansambl „Narodnog poslanika“ gostovati u tivatskom Centru za kulturu u petak, 3. marta. Adaptaciju i režiju ovog poznatog Nušićevog djela uradio je Goran Bulajić.

Uloge tumače: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević,  Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović. Scenografija je djelo Anke Gardašević, a kostime je uradila Olivera Eraković. Izvođenjem predstave „Narodni poslasnik“, Nikšićko pozorište 27. marta pridružiće se planetarnoj proslavi Svetskog dana pozorišta.

 

 

 

 

Predstava „Boing – Boing“ koja je za devet mjeseci od premijere imala dvanaest izvođenja biće igrana pred publikom Gradskog pozorišta, u četvrtak 23. marta, sa početkom u 20 sati.

Režiju ovog komada, koji je nastao po tekstu francuskog komediografa Marka Kamelotija je uradio Rastislav Ćopić. Dramatizaciju Kamelotijevog teksta odradila je Isidora Milosavljević. Za kostime je bila zadužena Ivana Ristić, dok je scenografija djelo Vesne Sušić. Uloge tumače: Stevan Vuković, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Maja Stojanović, Žana Gardašević Bulatović i Nikola Vasiljević.

 

 

 

 

Na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta posebnu pažnju ljubitelja pozorišta privlači poetsko – muzičko veče „Naše veče“ Taj autorski projekat Ivana Bosiljčića, poznatog beogradskog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca biće izveden na Međunarodni dan žena – Osmi mart. U duhu potpisanog Protokola o saradnji sa Knjaževsko – srpskim teatrom Kragujevac, u srijedu 15. marta, sa početkom u 20 sati biće izvedena predstava Uspomene na „crvenu zastavu“, u produkciji tog najstarijeg Pozorišta iz Srbije. Ovo djelo režirao je  Aleksandar Lukač, poznat po brojnim antologijskim pozorišnim predstavama. Uloge tumače: Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Na sceni Nikšićkog pozorišta u srijedu 22. marta sa početkom u 20 sati biće izvedena još jedna gostujuća predstava – „Noć u kući gospodina Kolaka, koja je rađena po tekstu Vladimira Đurđevića, u koprodukciji Jugoarta iz Beograda, Kulturnog centra iz Inđije i  Centra za kulturu iz Stare Pazove. Režija je uradio Irfan Mensur, poznati glumac, scenarista i reditelj, koji uz Slobodana Boda Ninkovića i Vladimira Kerkeza glumi u ovoj  komediji. Za najmlađu publiku, osim premijere „Bajke o elektricitetu“ i reprize tog novog komada, biće izvedena još jedna predstava u Nikšićkom pozorištu. Riječ je „Bajci o mudrom prasetu“, u produkciji Pozorišta„Pan teatar“ iz Beograda. Tekst i režiju ovog djela potpisuje Miodrag Milovanov. Igraju: Aleksandra Đurić, Aleksandra Arizanović i Ivan Ivanov.

U sklopu Dana Frankofonije u petak 17. marta sa početkom u 19 sati održaće se koncert pod nazivom „Noć ljubavi“(Nuit d’amour), na kojem će nastupiti Nikolina Tomašević (sopran) i Bosiljka Kulišić (harmonika). Ovaj događaj Nikšićko pozorište organizuje u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore iz Podgorice.

U Nikšićkom pozorištu publika će u petak 24. marta sa početkom u 18 sati imati priliku da uživa u višemedijskoj prostornoj instalaciji pod nazivom „Stvarnost sjećanja“, autorke Anke Gardašević.