Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade – 20. mart u svijetu se obilježava od 2001. a od 2012. godine odvija se se pod sloganom „Povedite dijete u pozorište. Tradicionalnu poruku svake godine upućuje ASITEŽ – Međunarodna asocijacija pozorišnih institucija i pojedinaca, a ovog puta poruku je napisala Su Džajls, predsjednica tog internacionalnog udruženja. Džajls u pismu navodi poziv na akciju kako bi umjetnost učinili dostupnijom djeci i mladima, ali i podsjetnik na odgovornost odraslih kako bi djeci i mladima omogućili razvijanje umjetničkih iskustava koliko god je to moguće.

Tekst poruke Su Džajls objavljujemo integralno:

Na današnji dan, 20. marta 2023, spoznajemo koliki je značaj umjetnika u pozorištu i izvođačkim umjetnostima za mladu publiku: koristeći temeljno strukovno poznavanje svoje publike, oni mogu da donesu velike promjene u živote djece. Pristup publici u pozorištu i performansu za mladu publiku je specifičan – djeca i mladi se uvažavaju kao mudra i pronicljiva publika koja učestvuje i doprinosi kulturi, i koja ima pravo da iskusi umjetnost uz svu slobodu izražavanja.

Kada damo prostor i kada uvažavamo maštu mladih ljudi, dajemo im temelje na kojima mogu da izgrade čvrstinu i samopouzdanje.

Jedan od primarnih ciljeva ASITEŽ-a je da ujedini stvaraoce širom svijeta i pruži mladoj publici da iskusi ono što pozorište i performans nude – da kroz umjetnost izraze emocije, prikažu neopipljivo, tumače kompleksnost svijeta. Da bismo to uradili, moramo da budemo otvoreni za svu raznolikost umjetničkog stvaralaštva koje naša globalna mreža nudi i da pozdravimo inovacije koje dolaze iz ograničenja, izazova i specifičnih okolnosti.

Nekada nijesmo u mogućnosti da odvedemo djecu u pozorišne zgrade. Ponekad takvo mjesto ne postoji. Ponekad to onemogućavaju fizičke, ekonomske, geografske ili društvene barijere. Ipak, svaki put kada se naša svjetska zajednica okupi radi razgovora i razmjene, bilo onlajn ili lično, postajemo svjesniji različitih načina na koje umjetnici i kreativci, svako u svom kontekstu, omogućavaju doživljaj pozorišta i performansa mladoj publici. Kako je divno čuti i vidjeti toliko primjera širom svijeta kada pozorišta i performansi odlaze tamo gdje su djeca i mladi: u njihove škole, vrtiće, na ulice, opštinske prostorije, bolnice, na sportske terene, u zatvore, u njihove kuće, u javne prostore, na ekrane njihovih kompjutera, telefona ili im se obraća kroz radio aparate.

Zahvaljujući povezanosti naše svjetske zajednice na mreži i susretima na našim skupovima, vidjeli smo i čuli izvanredne priče o borbi, hrabrosti i odlučnosti, i pozdravljamo različite načine na koje naša kreativna zajednica pokušava da se razvija, da bi otvorila veći pristup publici i zadovoljila njene potrebe.

Pozorište i performans mijenjaju život: omogućavaju ljudski kontakt, širenje ideja, dijeljenje nade, donose eksploziju radosti. Bez obzira da li u zgradi pozorišta ili na neki drugi način, stvaranje čuda, zajednički trenutak ili intrigantan ritual je nešto što može da promijeni dan ili život, čak i trenutno. Kroz pozorište i scensku umjetnost prepoznajemo ono što je svima zajedničko i naši vidici postaju širi.

Na ovaj Svjetski dan pozorišta i performansa za djecu i mlade pozivam sve nas koji radimo u ovom sektoru da potražimo put do nove mlade publike koju ne poznajemo i sa kojom se još nijesmo susreli. Pristup pozorištu i predstavama nije uvijek moguć, pa je na nama, stručnjacima u ovoj oblasti, da to omogućimo, gdje god i kako god možemo. Neophodno je, u kakvim god da se okolnostima nalazimo, da našim različitim praksama premostimo jaz između stvarnosti i mašte i otvorimo mogućnosti za svu djecu i mlade, svuda na svijetu.

 

Su Džajls, predstednica ASITEŽ

 

Prevod: Milena Depolo