Nikšićko pozorište će premijerom predstave za djecu „Bajka o elektricitetu“ (8+) u utorak 21. marta, sa početkom u 18 sati, obilježiti dva inernacionalna praznika – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva. Tim povodom danas je u Pozorištu održana PRES konferencija, na kojoj su autorski tim i dio glumačkog ansambla govorili o estetskim dometima tog novog, edukativnog projekta za najmlađu publiku.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić uvjeren je da je ovo jedan od najznačajnijih producentskih naslova u posljednje vrijeme.  Tu ocjenu, Jelić temenji na uvjerenju da rad na ovoj predstavi za djecu izlazi iz tog okvira, jer je ona ujedno djelo namijenjena i odraslima kod kojih može da probudi pouku o tome kako treba djeca da odrastaju, odnosno da roditelji bolje razumiju taj proces.

Upravo lik Nikola Tesla jeste priča o odrastanju jednog čovjeka, ali i naroda, zajednice i odrastanju cijelog svijeta, jer taj naučnik odradio je mnogo stvari kako bi svijet danas izgledao bolje, sa one ljepše  strane naravno, kazao je Jelić.

Reditelj Milo Vučinić koji je dramatizovao i adaptirao tekst Minje Bogavac istakao je da je ta brehtovska komedija, arhetipski duboka, bila polazišna osnova rada autorske i glumačke ekipe ovog projekta.

Osnovnu namjeru teksta smo zadržali stim što je došlo do nužne intervencije koja se sastojala iz više faza. Jedna od osnovnih faza bila je dramatizacija, kako bi smo  došli do te tekstualne potke. Ona je odrađena rano, na početku procesa i tu smo odmah interpolirali, zapravo umetnuli, jednu centralnu priču, koja se tiče Nikolinog djetinjstva, a koju mi kontriramo kroz igru u koju nas vodi Profa Sijalica, kako smo ga kroz proces nazvali „tragični junak teslijanske misli“. U toj namjeri, mi smo se držali jedne niti koja nas izvodi iz domena mističnog. Taj Profa Sijalica bi upravo htio da nas zadrži manirom savremenih medija, koji nas zatrpavaju svakakvim eksluzivitetima, informacijama… Mi se pozorišnom igrom borimo protiv te prakse, u smislu da publici, tj. djeci koja su uvijek mnogo ozbiljnija nego što mislimo, poručimo da nam ne trebaju neke informacije koju možemo uzeti iz prvog medija, s prve ruke. Tako se mi pozorištem, našom praksom, igrom, namećemo kao jedan faktor pričanja edukativne priče. U toj našoj igri, mi iznosimo temu koja je skopčnama sa genijalnim naučnikom, sa tim čudom njegovog postojanja. U fokusu smo postavili njegovo djetinjstvo i možda neki kvalitet njegovog karaktera bez koga ta genijalnost ne bi bila produktivna.  To je ono čime pokušavano da naselimo našu najmlađu publiku. To je u prvom redu jedna istrajnost i to zarazna istrajnost i riješenost koju je Nikola Tesla izgradio u najmlađim danima i bez koje ne bi bilo njegove genijalnosti. Posmatrajući tu genijalnost, u tom našem intimnom svetom trojstvu u pozorištu, mi nailazimo na činjenicu o jednom čudu, koje ne možemo dalje ispitivati. Još uvijek nam nije jasno odakle te stvari dolaze. Matiranjem centralne teme – karaktera Nikole Tesle, pokušali smo da sagledamo ono što je djeci najbliže, kao i što je vrijedno priče ovozemaljske, što im je praktično i shvatljivo… Na terenu smo neke demistifikavije stvari, kazao je reditelj Vučinić. On je u svojoj rediteljskoj knjižici zapisao da se ovom predstavom  i njenom formom brani čast pozorišta i njegova prirodna upućenost na istraživanje suštinski važnih tema u životu.

Njenim sadržajem, sa druge strane,  pokušavamo odbraniti najsvetiju građu od koje se pravi čovjek a to je, naravno, dijete i njegova znatiželja. Djetinjstvo Nikole Tesle, i njegova ranu riješenost da svoju radoznalost stavi u službu istraživanja jedne prirodne pojave, kao i njegov sukob sa okolinom i porodicom povodom svoje odluke, vidimo kao čudo samo po sebi, ravno genijalnosti, čija  neuhvatljiva priroda, samo kroz neosporan „talenat istrajnosti“ postaje stvarna i produktivna, pojasnio je reditelj Vučinić svoju koncepciju ovog djela.

Scenografkinja i kostimografkinja Vesna Sušić istakla je već pozantu činjenicu da je za djecu uvijek najteže raditi jer su oni najstroži kritičari, bez obzira što to na prvi pogled tako ne djeluju.

Djeca sve prihvataju, ali strogo sude. To se vidi na izvođenjima predstava. Ako imate njihovu pažnju, onda znate da je predstava dobra, a ako ne zadržite djeci pažnju rad nije bio uspješan. Tu je sve jasno, nema dileme. Upravo zbog toga trudila sam se da zanimljivim rješenjima djeci iznesem na jednostavan način ovu priču i da njihovom znatiželjnom oku uvijek dam nešto što bi moglo da bude njima još zanimljivije za istraživanje likovnog, vizuelnog dijela predstave. Nastojala sam da svojim rješenjima pokažem veliku kompleksnost čitave priče i da ono što je reditelj zamislio predstavim na jedan vrlo jednostavan način.  Težila sam da smanjim izražjna sredstva likovnog jezika tim crno – bijelim stripom, koji se razvijao u isto vrijeme kao i Teslin izum i kada je taj veliki naučnik bio u svojoj punoj stvaralačkoj fazi. Strip je tada nastajao u svijetu i tim stripskim jezikom sam htjela da dočaram tu scenu. Nadam se da sam u tome uspjela. To je za mene bio veliki izazov jer osim vizuelne poruke, scena mora da bude nešto će glumci da koriste u svojoj igri. To na prvi pogled djeluje jednostavno, a jako je kompleksno … Izrada kostima me jako radovala, podjednako kao i scenografija. Možda i više jer ja to radim po prvi put.  Puno sam se radovala u procesu i zaista mi je donosilo tu finu stvaralašku radost koji svi likovni umjetnici imaju kada crtaju i stvaraju. Čini mi se da sam u tome uspjela,  a na djeci je da prosude, zaključila je Sušić.

Glumica Maja Stojanović koja u drami tumači tri lika (Šarlotu, Majku Nikole Tesle i Mačku) rekla je da joj je angažman u ovom projektu bio pravi izazov, što je inače karakteristično za rad glumaca kada u pozorištu tumače više likova u istoj predstavi. Moj posao na ovom projektu još uvijek nije gotov, jer ću i ovih posljednjih dana pripreme projekta, dorađivati likove. Bitno mi je da otkrivam nešto novo. Recimo, u ovom procesu sam imala priliku da snimam songove, a radimo i neke koreografije. Radujem se ovom stvaralaštvu, tako da će to i publika, nadam se, prepoznati jer će otkriti i zaključiti nešto novo, ocijenila je glumica Stojanović.

Za njenog kolegu Kristijana Blečića ovaj projekat je značajan jer će djeci skrenuti pažnju sa mas- medija.

Ovo je idealna prilika da makar nakratko ne gledaju te jutjubere, titkore, nego da gledaju malo više prave vrijednosti, kakva je ova predstava, koja govori o jednom genijalnom liku, njegovim počecima i promjenama kroz koje je on prolazio do cilja. Zabavno mi je raditi na ovom projektu, ali ujedno i teško jer se radi za publiku koja neće uzmicati, nego će reći kako stvari zaista stoje. Cijenim da je ovo dobar projekat i da će Nikšićko pozorište nastaviti sa praksom da forsira dječije pozorište, jer svijet ostaje na mladima, poručio je glumac Blečić.

Glumica Milica Kekić tumači lik Golubice Bele koji, kako je istakla, osvježava cijelu priču.

To je umetnuti blok centralnoj  temi ovog komada, koji se bavi upornošću koja je karakterisala Nikolu Teslu i koja će cijenim, ostaviti najdublji i najveći pečat kako na djecu, tako i na njihove roditelje, baš zbog toga što djecu ne treba tjerati na put koji nije njihov izbor. Djeci najčešće put biraju roditelji, koji kako će se vidjeti iz predstave mogu da utiču na dobro ili loše, samim tim da li će prihvatiti ono što biraju njihova djeca.  Moj lik ne remeti tu priču jer se tu stvalja na važnosti koliko je Nikola volio ptice i životinje. Golubica  dolazi nakon scene u kojoj je mali Nikola Tesla, baš zbog toga što mu nije dozvoljeno ono što je htio da radi, napada jednog Gusana.  Ja dolazim nakon te scene i pričam o tome koliko je Nikola volio životinje i kako je to bilo drugačije kada je odrastao i ispunio svoje ciljeve koje je imao u djetinjstvu. Bilo mi je zadovoljstvo da radim taj lik jer taj karakter Nikolin je divan, istovremeno i nježan i luckast.  Ovu predstavu karakteriše jedan proces u kojem je kolektivni čin jako važan, prije svega zato što mi na sceni radimo mnogo posla. Bilo je stalno prisutno pitanje koncentracije i slaganja među nama, što je dobro za jedno pozorišno djelo, konstatovala je mlada glumica Kekić.