„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ – trodnevna manifestacija, koju organizuju Opština Nikšić i Crkvena opština Nikšić, počinju večeras (20 sati) u Nikšićkom pozorištu, koredramom „700“, ansambla „Venac“ iz Prištine. Reditelj ovog projekta je Dragan Elčić, a autor i koreograf Miloš Cile Mitić. Muziku je odabrao Zdravko Ranisavljević, a kostime je uradio Boris Čakširan. Ova koreodrama imala je premijeru 22. juna 2022. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Taj multimedijalni program ansambla „VENAC“ rađen je povodom sedam vjekova manastira Gračanica. Kako je naveo reditelj Epčić, događaji koji su opisani samo su sekvence jedne tragične freske srpske istorije.


U libretu se navodi da radnja hronološki prati porodicu Radović iz sela Sušice pored Gračanice – od zidanja manastira do današnjih dana. Radovići se pominju u osnivačkoj „Gračaničkoj povelji“ kralja Milutina ispisanoj na zidu samog hrama i kroz najbitnije istorijske događaje istorije naroda sa tog prostora oslikana je sudbina običnog čovjeka sa fokusom na narodnu igru, pjesmu, običaje i scenski pokret inspirisan događajima. Kroz cijelo putovanje vodi nas mladić iz porodice Radović, koji u današnjem vremenu dolazi na razgovor za vizu u jednu od ambasada u Beogradu, gdje se, izazvan pitanjem službenice ambasade da li se Gračanica uopšte nalazi u Srbiji, prisjeća porodične istorije kroz sedam vjekova manastira.

 

 

Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sjedištem u Gračanici osnovan je 1964. godine. „Venac“ je jedini pokrajinski profesionalni ansambl koji ima za cilj da očuva i razvije narodni folklor (narodne igre i pjesme) i da ispita mogućnosti pronalaženja novih vidova narodne umjetnosti. U svom sastavu “Venac” ima: Profesionalni, Omladinski i Dječiji ansambl.

U okviru Dana Svetog Vasilija Ostroškog, u srijedu 10. maja sa početkom u 13 sati, u foajeu Nikšićkog pozorišta, biće organizovana izložba dokumenata “Petar Lubarda, sasvim lično”. Ovaj događaj organizuju: JU Muzeji i galerije Nikšić, Kuća legata Beograd, Opština Nikšić i Crkvena opština Nikšić.

Ovu trodnevnu manifestaciju 11. maja sa početkom u 20 sati će zatvoriti folklorno-muzički program “Dani Vrbasa u Nikšiću”, koji će biti izveden na sceni Nikšićkog pozorišta.