Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta predstaviće se u ponedjeljak 24. jula na 66. Festivalu festivala u Trebinju. U pratećem programu te tradicionalne regionalne pozorišne smotre, u sali Kulturnog centra Trebinje, Nikšićko pozorište će promovisati tri izdavačka projekta: „Sabrane drame“ (Savremeni dramski pisci u Crnoj Gori), „Drame“, Veljka Mandića i „Hamlet na korzou“, zbornik radova o pozorišnoj i filmskoj umjetnosti, Milorada Boškovića. O navedenim izdanjima govoriće urednica Slavojka Marojević, a osvrt na savremenu crnogorsku dramu daće dr Radoje Femić, saradnik na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Hrestomatija „Sabrane drame“ sadrži dvadeset tri drame četrnaaest dramskih pisaca srednje i mlađe generacije. Literarni naslovi u ovoj zbirci demonstrirju puni, u najboljem smislu, neselektivni dinamizam savremenog dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori i predstavlja putokaz u kom se pravcu kreće savremena crnogorska drama.

U zbirci „Drame“, Veljka Mandića koja je nedavno objavljena u saizdavaštvu sa Bibliotekom „Njegoš“ iz Nikšića, prvi put je objedinjen dramski rukopis tog najuniverzalnijeg crnogorskog dramskog umjetnika. Mandić nije samo poznat kao glumac, već i plodan dramski pisac, adaptator, reditelj, animator i organizator pozorišta u širem kontekstu te riječi. Kritika ga je prepoznala i kao rodonačelnika komediografske literature u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata i pisca koji je imao „tendenciju za humanizacijom čovjeka i deblokiranjem anahronog dijela crnogorske svijesti koja je prijetnja razvoju“.

„Hamlet na korzou“, književnika, scenariste i novinara Milorada Boškovića je žanrovski raznolik zbornik koji sintetiše i sublimira iskustva i znanja (pozorišna, filmska, menadžerska) i sugeriše promišljanja o stvaralačkom činu u dramskoj i filmskoj umjetnosti. Ovaj enciklopedijski rukopis Boškovića obiluje memoarskim elementima i sadrži kritičke oglede o  pozorištu, studije o filmu i članke o događajima i ličnostima  u tim sferama umjetnosti u Crnoj Gori, ali i u vodećim svjetskim pozorišnim i filmskim centrima u drugoj polovini XX vijeka. Ovaj projekat Nikšićko pozorište realizovalo je 2020. godine u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

Sva tri izdanja Nikšićkog pozorišta sufinansiralo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, kao projekte od izuzetnog značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi.