Predstava iz novije produkcije Nikšićkog pozorišta„Bajka o elektricitetu“ biće izvedena na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu (KFPD) u utorak 11. jula, sa početkom u 21.30 h. Nastup nikšićkog ansambla na Festivalu u Kotoru najavljujemo uz poruku organizatora ove međunarodne smotre: „Spakujte osmijehe u neograničenim količinama, energiju koja pokreće svijet, očaravajuću dječiju iskrenost i uvjerite se da je moguće učiniti da mašta postane stvarnost“ jer pretposljednjeg dana Festivala dočekujete ansambl Nikšićkog pozorišta. A, oni će, budite uvjereni, imati što da ispričaju i pokažu. Ova Brehtovska komedija će mališane (8+) ali i stariju publiku, na neobičan – višeslojan način, upoznati sa karakterom čuvenog genijalca Nikole Tesle, koji je svoju sudbinu jasno obilježio odlučnošću i jasnom vizijom sopstvene svrhe.

Edukativnu i zabavnu priču Milene Bogavac, dramatizacijom i režijom, Milo Vučinić u sinkretizmu sa ostalim članovima autorskog tima i glumačkim ansamblom je doveo do idealnih rješenja, koja u konačnici predstavlja kompleksno dramsko djelo festivalskog karaktera. Osim Vučinića koji potpisuje dramatizaciju i režiju, u autorskom timu su: scenografkinja i kostimografkinja Vesna Sušić, akademska slikarka, Sara Mićunović i Luka Jovanović koji su komponovanjem songova i izborom muzike ovo dramsko djelo nadogradili. U glumačkoj podjeli su Nikola Vasiljević (Nikola Tesla, Gusan Gnusan, Sveštenik – otac Nikolin), Matija Memedović (Mali Nikola), Kristijan Blečić (Gospodin Sijalica), Maja Stojanović (Šarlota, Majka Nikole Tesle i Mačka) i Milica Kekić (Golubica Bela), a produkcija je povjerena Milici Burić.

Djetinjstvo Nikole Tesle i njegova rana riješenost da svoju radoznalost stavi u službu istraživanja jedne prirodne pojave, kao i njegov sukob sa okolinom i porodicom povodom svoje odluke, čita se kao čudo samo po sebi, ravno genijalnosti. Neuhvatljiva Teslina priroda, samo kroz neosporan „talenat istrajnosti“ postaje stvarna i produktivna. Gledalac, ako želi da sazna kako dječija znatiželja može da skromno izraste u ideju koja postaje čudo i ako u ta čuda vjeruje, onda će, kao i glavni junak ove predstave – Profa Sijalica, naučiti da je često magija pozorišta neodgonetljiva kao i ljudska genijalnost.

A, kako se došlo do tog rješenja? Dramaturški precizni šavovi Vučinića, postavili su višeslojno jasnu dramsku potku i okvire, koje su u procesu inscenacije multimedijalnošću dodatno dorađene, tako da publika može gotovo u svim scenama uživati u inovativnom dramskom pozorištu, protkanom koreografskim i lutkarskim elementima. Sva ta izražajna sredstva su u potpunosti stavljena u funkciju osnovne radnje – priče o životu slavnog naučnika Nikole Tesle. Odlično dramaturški „skrojen“ komad koji se, pored ostalog, ogleda u njegovoj dinamičnosti. Vučinić je na scenu postavio tako da je režija potpuno u službi teme. U prvi plan je Teslin karakter – zajednički imenitelj velikih umova. Rediteljska koncepcija je vidljiva od početka do kraja ovog scenskog djela. Tačnije rečeno i prije početka radnje, jer publika u mraku ulazi u salu ili u ovom slučaju na otvoreni prostor, kakva je Ljetnja scena u Kotoru i čeka početak predstave. U pozorištu, po pisanim i nepisanim njegovim uzusima, sve ima svoj znak i simboliku. U ovom djelu, mrak je simbol koji najavljuje „svjetlost“, odnosno priču o naučniku koji je velikim djelom revolucionarno promijenio civilazaciju. Rediteljsko rješenje da se među publikom, u polumraku, kreće animator sa dopadljivim, a nenametljivim svjetlosnim efektima i interaktivnošću u potpunosti je opravdano jer najavljuje „dramski prasak“ na sceni.

Estetici djela vidno doprinosi scenografija koja je sa jedne strane u službi priče, a estetika stripa posmatrana iz drugog ugla, nadograđuje cjelokupnu naraciju. Kostimi su takođe u službi radnje i likova, a scenskoj efektnost doprinosi svedene, ali stilizovane šminke i frizure Milice Barović i Danijele Stamatović. Dobro uhodana tehnička ekipa, svojim vještinama besprekorno prati brze promjene svjetla, songove i muziku, tako da se na kraju predstave izvlači maksima – „Pozorište je kolektivni čin“, lanac u kojoj sve karike dobro uvezane.

Pred festivalski nastup u Kotoru, dodajmo još i ovo: „Bajka o elektricitetu“ svojom  formom potvrđuje čast dramske umjetnosti ili kako reče reditelj Vučinić nakon premijere (21. mart ove godine) „njena prirodna upućenost je na istraživanju suštinski važnih tema u životu, a njih je iznenađujuće malo prisutno u pozorištu“. Poruka da se ovom predstavom „odbranjuje najsvetlija građa od koje se pravi čovjek, a to je dijete i njegova znatiželja“, dobila je potvrdu u selektorskoj odluci KFPD da se Crna Gora ovim komadom predstavi na 31. izdanju ove tradicionalne, internacionalne  smotre za djecu.