Nikšićko pozorište uz podršku Opštine Nikšić, tokom septembarskog repertoara, najmlađoj publici pokloniće tri predstave: „Zlatokosa“ (4+), „Bajka o elektricitetu“ i  „Anin svet snova“. Ulaz za ove predstave je besplatan, a program se realizuje u okviru tradicionalne manifestacije „Septembarski dani“.

Prva predstava koju će nikšićki mališani odgledati je „Zlatokosa“ (4+) koja je na repertoaru u ponedjeljak 4. septembra, sa početkom u 18 sati.

Ovo zanimljivo lutkarsko djelo iz produkcije Pozorišta lutaka iz Mostara rađeno je prema poznatoj bajci braće Grim, na sceni Nikšićkog pozorišta realizuje se u saradnji sa 10. Međunarodnim festivalom lutkarstva Podgorica– Crna Gora 2023. Dramatizaciju i režiju je uradila Jelena Đorđević, a scenografiju i kreaciju lutaka potpisuje Hristina Nedeva Mladenović. Autor scenske muzike je profesor Srđan Marković, a lutke su rađene u najpoznatijim bugarskim radionicama lutaka. U predstavi igraju: Nina Popović/Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoj, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš. Ova bajkovita priča govori o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi nad mržnjom i potrebi za slobodom koja nema cijenu. Kroz maštoviti svijet predstave, publiku vodi čudna družina iz jednog neobičnog frizerskog salona. Predstava priča priču o d‌jevojci duge kose koja živi u kuli bez prozora i vrata, o jednoj opasnoj babi Gotel, o princu Klodoviku i neustrašivom konju Munji.

 

 

 

 

 

Nakon „Zlatokose“, najmlađa publika imaće priliku da u utorak 5. septembra, takođe sa početkom u 18 sati, odgleda nikšićku „Bajku o elektricitetu“ (8+),  u čijem je fokusu grandiozni naučnik NikolaTesla, njegovo odrastanje, genijalni karakter i istraživanja.

Predstavu je prema tekstu Milene Bogavac dramatizovao, adaptirao i režirao Milo Vučinić. Scenografiju i kostime uradila je Vesna Sušić, muziku Sara Mićunović i Luka Jovanović. Asistent reditelja je Matija Jovanović, koji ujedno potpisuje i video dizajn, a producentkinja je Milica Burić. U predstavi igraju: Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić.

Ova Brehtovska komedija će mališane (8+) ali i stariju publiku, na neobičan – višeslojan način, upoznati sa karakterom čuvenog genijalca Nikole Tesle, koji je svoju sudbinu jasno obilježio odlučnošću i jasnom vizijom sopstvene svrhe.

„Djetinjstvo Nikole Tesle i njegova rana riješenost da svoju radoznalost stavi u službu istraživanja jedne prirodne pojave, kao i njegov sukob sa okolinom i porodicom povodom svoje odluke, čita se kao čudo samo po sebi, ravno genijalnosti. Neuhvatljiva Teslina priroda, samo kroz neosporan „talenat istrajnosti“ postaje stvarna i produktivna. Gledalac, ako želi da sazna kako dječija znatiželja može da skromno izraste u ideju koja postaje čudo i ako u ta čuda vjeruje, onda će, kao i glavni junak ove predstave – Profa Sijalica, naučiti da je često magija pozorišta neodgonetljiva kao i ljudska genijalnost“, pojasnio je Vučinić u svojoj rediteljskoj bilježnici.

Predstava „Anin svet snova“, Pan teatra iz Beograda, biće izvedena 28. septembra u dva termina (10 i 12 sati) i namijenjena je nikšićkim prvacima. Predstavu je režirala Bojana Đurašković, a uloge tumače: Tijana Upčev, Bojana Đurašković, Petar Arsić i Mario Šaran.

Šumska vila traži pomoć djevojčice čistog srca – Ane, da pobijede zlog čarobnjaka Baltazara i oslobode šumu, kako bi vratili vili moći koje joj je zli čarobnjak oduzeo. Na putu do Baltazara, srešće se sa raznim izazovima. Dječjom snalažljivošću i neiskvarenošću, Vila i Ana pokušavaju da premoste sve prepreke koje im postavljaju Baltazar i njegovi podanici: uobraženi Lav, lukava Lija, uspavani Meda i smotani Časovničar. Čistota srca može srušiti i najopasnije čini“, navodi se u najavi ovog čarobnog scenskog djela za najmlađu publiku.