Direktor Doma omladine Beograd, Andrija Bojanić i direktori Nikšićkog pozorišta, Zahumlja i Turističke organizacijeNikšićRadinko Krulanović, Miodrag Čizmović, Mitar Barać danas su u Nikšićkom pozorištu potpisali Sporazum o programskoj saradnji. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Predmet ovog Sporazuma je uspostavljanje dugoročne programske saradnje između ovih ustanova kulture sa ciljem osmišljavanja, kreiranja i realizacije širokog spektra kulturnih potreba u smislu razmjene programa, kroz gostovanja umjetnika.

Direktor beogradskog Doma omladine, Andrija Bojanić podsjetio da je 2021. godine krenula tješnja saradnja između Beograda i Nikšića u svim oblastima, a posebno u oblastima kulture, a da je Sporazum samo materijalizacija već uspostavljene saradnje. On je istakao je da je potpisivanje ovog dokumenta važno ne samo zbog intezivnije saradnje, već i zbog obaveze i zadataka koje stoje pred svim ustanovama kulture, ne samo u Nikšiću i Beogradu, već i u Regionu, da u trenutku spektakla i zabave, jasno odvoje polje kulture od estrade, neukusa i kiča.

 

 

Direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović kazao je da se Sporazum potpisuje na Dan oslobođenja Nikšića, a “da je kultura najbolji oslobodilac”.

„Kako možemo biti kulturni ako nijesmo ujedinjeni, oslobođeni stvari koje sprečavaju da sve ono što radimo bude dostupno svima. Kultura je najbolji način da ukinemo sve granice“, kazao je Krulanović.

 

 

 

 

 

 

 

Prema riječima direktora „Zahumlja“ suština uspostavljene saradnje je „da u srcu drugoga, svoje srce vidimo“.

„Zar nije suština naših života povezivanje ljudi u jedno. Život bez zajednice bi bio greška.

Postoji samo jedan istinski bil u životu, a to je biti sam. Imamo veliku čast da potpišemo Sporazum o saradnji sa jednom od kultnih institucija Beograda i vjerujem da ćemo na profesionalnom planu biti jedno i da naše vrijeme tek dolazi“, uvjeren je Čizmović.

 

 

 

Za direktora Turističke organizacije Nikšić, Mitra Baraća potpisani „Sporazum je potvrda da je Nikšić – grad kulture, te da su institucije kulture u Nikšiću u protekle dvije godine proširile krug prijatelja i partnera, što je samo dokaz da se grad pod Trebjesom, polako ali sigurno, na jedan kvalitetan način mapira na kulturnoj sceni i pretenduje da bude kulturni centar Crne Gore.“

Početak saradnje ustanova kulture iz Nikšića sa Domom omladine Beograd već je implementiran jer će se sjutra veče u Nikšiću održati tri koncerta u organizaciji: Doma omladine Beograd, Opštine Nikšić, Nikšićkog pozorišta, „Zahumlja“ i Turističke organizacije Nikšić. Programi se realizuju u sklopu „Septembarskih dana – Nikšić 2023“, a ulaz je za sva tri nastupa besplatan. Tako će u sali „Zahumlja“, sa početkom u 18 sati biti održan koncert vokalno-instrumentalnog sastava „Naše tetke“. Ansambl u sastavu: Vesna Dimić i Biljana Petković i Ivica Stančič, vokalni solista Radio –televizije Srbije, uz pratnju muzičara na čelu sa Zoranom Veljkovićem izvešće starogradske pjesme i romanse, sa džez prizvukom. Osim srpskih, makedonskih i ruskih izvornih pjesama, na njihovom repertoaru ima i starogradskih, sevdalinki i evergrina. U Nikšićkom pozorištu, dva sata kasnije, nastupiće kubanski bend „Salsa y Punto, internacionalni bend sastavljen od poznatih muzičara sa Kube i zemalja Regiona. Oni će publici ponuditi autentičnu mješavinu afro-latino muzičkih žanrova. Ova grupa počela je sa radom krajem 2007. godine u Beogradu. Svojom atraktivnom pojavom i originalnom mješavinom ritmova, veoma brzo su stekli naklonost publike u regionu Jugoistočne Evrope, u kojem je popularnost muzike sa latinoameričkog kontinenta poslednjih godina u uzlaznom trendu, pa su danas izuzetno popularna i tražena grupa. Na repertoaru benda su raznolike kompozicije (vokalne i instrumentalne) u ritmu: salse, latin džeza, rumbe, merengea, ča-ča, bačate i tradicionalne kubanske muzike. Ovaj bend nastupe obogaćuje plesom i izuzetnom animacijom publike.

Veče gostujućih muzičara će zatvoriti bend Monday blues koji će nastupiti u House pub, sa početkom u 22 sata, uz izvođenje bluz klasika.