„Međunarodni festival glumca Nikšić 2023“ – njegovo 19 izdanje biće održan u Nikšićkom pozorištu od 6. do 11. novembra, pod sloganom „Tako je (ako vam se tako čini)“. Po odabiru selektorke, Jelene Stajkovac, u konkurenciji za nagrade Festivala takmičiće se glumci pet predstava, dok će šesta predstava biti izvedena u čast nagrađenih. Cijena ulaznice je sedam (7) eura po predstavi. Biletarnica Pozorišta će biti otvorena od ponedjeljka 23. oktobra, od 10 do 20 sati.

Selekcija ovogodišnjeg izdanja, prema ocjeni selektorke Stajkovac „je usmerena na predstave koje se bave: krhkostima života lišenog ljubavi i smisla, vremenom koje tlači, žrtvama sopstvenih pogrešnih uverenja, odnosima unutar porodice tokom političkih turbulencija, ličnim preispitivanjima, ženskim sudbinama, besmislom i ispraznostima.“

Integralni tekst selektorke Stajkovac objavljujemo u cjelini.

 

Tako je (ako vam se tako čini)

 

Prihvativši tvrdnju da je pozorište i zbilja i uobrazilja uverena da ta misao sadrži samu suštinu teatarske umetnosti, mislim da je najcelishodnije i prirodno da se sa pozornice obrate glumci i reditelj svojom predstavom. Kako će publika pet dana uživati u pravoj teatarskoj svetkovini, podeliću sa vama misli velikana našeg teatra, jer festivali i jesu mesto da ih se setimo i izrazimo im zahvalnost.

Na festivalu posvećenom dragocenoj umetnosti glumca, prisetimo se Branislava Nušića i jedne od mnogobrojnih njegovih misli o teatru:

„U našoj sredini gde je tako nagao i vrtoglav skok od opanaka do fraka i tako kratka distanca od varjače do javne govornice na koju se penju ženski tribuni – komedija ne može uvek izbeći tragičnu stranu smešnoga, kao ni komičnu stranu tragičnoga. Nije to tako paradoksalna tvrdnja ako se reče: da se tragedija jače ispoljava u okviru smešnoga, onako kao što je mrka fotografija plastičnija u svetlom – ramu…“

Na ovogodišnjem Festivalu selekcija je usmerena na predstave koje se bave: krhkostima života lišenog ljubavi i smisla, vremenom koje tlači, žrtvama sopstvenih pogrešnih uverenja, odnosima unutar porodice tokom političkih turbulencija, ličnim preispitivanjima, ženskim sudbinama, besmislom i ispraznostima.

Izbor predstava u ovogodišnjoj selekciji je omaž životu i vremenu u kom smo se zadesili, koje se više nego ikad „ruga razumu“ s ciljem da skrene pažnju na manipulaciju istinom i na mnogostrukost perspektiva. Stoga sam ovogodišnji Festival naslovila imenom čuvenog Pirandelovog komada, Tako je (ako vam se tako čini). Da li apsolutna istina postoji i gde je granica između samozavaravanja i objektivnosti?

Te, u ime i zbilje i uobrazilje i u ime iluzije o postojanju blistavosti života, mira i stabilnosti, sabrane u duboko misaonom sloganu ovogodišnjeg Festivala glumca pozdraviću vas razmišljanjem Aleksandra Ilića:

„Istorija je učiteljica sveta. Pozorište je viši i dublji smisao tog učenja. (…)

            Isto kao religija, a više od poezije, a još više od filozofije, pozorište je sredsreda ljudskog duha, duše i životnog smisla.

            Život je borba. Pozorište je prikažnja ove borbe. (…)

            Ako su život i rad ljudi tajna, onda je gluma njihova predstava. Prvi Glumac čovečanstva i poslednji Glumac čovečanstva završiće istoriju sveta, kao što su je i počeli uzvikom:

            –  U početku bi Bog i njegov sluga glumac!“[1]

 

Jelena Stajkovac, selektorka Festivala

_____________________________________

[1] Aleksandar Ilić, UVOD U SVETSKO POZORIŠTE, Planeta, Beograd 1940,
str. 9.